Adıyaman Çelikhan Yağızatlı Köyü

Adıyaman Çelikhan Yağızatlı Köyü

Yağızatlı köyü hangi ilimizdedir? Yağızatlı köyü haberleri için tıklayın! Yağızatlı köyde kaç kişi yaşamaktadır? Yağızatlı köyüne özgü yemekler hangileridir? Adıyaman Çelikhan Yağızatlı köyüne nasıl gidilir? Yağızatlı köyünde vefat edenler?

Yağızatlı Köyü Hangi ilimizdedir?

Yağızatlı köyü haberleri için tıklayınız! Yağızatlı köyünde kaç kişi yaşamaktadır?

ADIYAMAN'IN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Yağızatlı, Adıyaman ilinin Çelikhan ilçesine bağlı bir köydür.Koyun adi (Yagizatli) olarak Kafkasya bolgesinde bulunan bir at cinsinden (Huare) gelmektedir. Kendi ve civar köylerin tabiriyle BİSTİKHAN (20 ev) ismide gayriresmi olarak kullanılmaktadır. Bunun sebebi koilk olarak bolgeye yerlestiklerinde sadece 20 aileden meydana geliyor olmasidir.

Koyun atalari aslen Kuzey Karadeniz yoresinden olup 19.yy da ki Rus savaslarindan sonra surgun edilmislerdir.Iyi bir at kullanicisi olan bu kavim muhtemelen Karacay-Cerkesya ve Adige Cumhuriyetinin oldugu bolgeden goc etmislerdir.

Yemek kulturu halen Kafkasya mutfagindan gelen bu köyün dili ise 1930 lara kadar konusulmasina ragmen su anda tamamen unutulmustur.

Bir sure Kars yöresinde yerlestikten sonra Ermeni saldirilarindan kacarak ilk once Adıyaman'in Besni ilcesine daha sonra da Pinarbasi kasabasina yerlesen bu koy daha sonralari devlet kontrolü dışında kalmak istemelerinden dolayi kabile osmanlı sıpahilerinin dolaşamayacağı bir yere göç etmeye karar verip kısa sürede sarp ve dağlık olan bugünkü bistikan bölgesine ulaşmışlardır.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Bu bölgeye geldiklerinde kardeşler çeşmelerin yerlerine göre her biri bir çeşme başına yerleşmiştir. bu konum günümüzdede varlığını sürdürmektedir.Ahme Kaya , Yagizatli koyunden Malatya'ya goc etmis bir ailenin 5. cocugudur.

 aslında bu alintinin gercekle bir ilgisi yoktur.yagızatı adı evren darbesinden sonra( kurtce bistkon) ismi olan koylerin adları degistirildiginde bu ad konulmustur.
      
      bistkonlular bir babanin 4 oglundan 1 i olan kalender,in soyu 1700 lere dayanir.daha onceleride yine ayni yerde yasamislar dir her hangibir taraftan gelmemislerdir. oz ana vatanlari anadolu ve yasadiklari yerdir.
    
     kalender 20 yaslarında yeni evli iken bir ruya gorur.ruyasında kısmetlerinin karsta olacagı soylenir.saba uyanınca hanımıyla bu mevzuyu konusur ve kardeslerine gocup karsa gidecegini soyler ve hanimini yatagını alır ve karsa gider.karsin suzuz kazasini dogu tarafına ermenistan sınırına cadırını kurar.ve uzun sure yasar kalabalik bir ailesi olur.

Yaslandıgında aileyi toplar yaslandıgını soyler ve dogdugum yere geri donecegim der.evlatlar ya nasıl olur bu kadar varlıgımız var atlarımız buyuk bas sıgırlarımız kucukbas surulerimiz arazilerimiz.ne olacak derler biz gitmek istemeyiz diye karsi durmuslar.kalender gelmek istiyen benden tarafa kalmak isteyen kalsin der.ve bolunurler 20 aile babalarıyla mallarını alarak kervan gibi yola koyulurlar.

Bu arada tum buyuk bas kucuk bas hayvanlarını nallallar.yola cıkarla gelirken bingol civarinda (SİVAN)yakınlarinda dedeyi kaybederler ve orda bir dagin tepesine gomerler.zaman icinde vatandaslar oraya ziyarete gelirler ve su anda adi seyh kalender olarak anilir.ve kalanlar yollarına devam edip.pınarbası duzlugune bir gece vakti varıpkonaklarlar.cadırlarını kurarlar.

sabah pınarbası mezrasında dag tarafındaki koy muhtarının kızı ilk uyanan asagı baktıgında 20 cadırı sayar ve kosa kosa babasına bofo bist kon hotına diye bagirir ve bundan sonra bu kabileye bistkon veya bistikon dendi.Adıyaman iline 96 km, Çelikhan ilçesine 30 km uzaklıktadır.

Etrafı dağlarla çevrili olup Hazi Dağı'nın eteklerine kuruludur.Kuzeyinde İncirli ve Şahverdi mezraları doğuda İnlice Belediyesi batıda Recep Köyü güneyde ise Yeşiltepe Köyü ile komşudur. Köyün önünden Bulam Çayı geçer. köyün karşısında Beri Kayalıkları bulunur.Yer şekilleri oldukça engebelidir.

Köy toprakları akarsular tarafından derince yarılmıştır. Doğa güzellikleri oldukça fazladır. köy topraklarının çakıllı ve engebeli yapıda olması tarım alanlarını oldukça sınırlandırmıştır. Başlıca tarım ürünleri: Meyve, Sebze, Tahıl ve tütündür.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.


 

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün ekonomisi daha çok mevsimlik yapılan taş duvar işçiliğine bağlıdır. Tarım ve hayvancılık yapılmakta fakat; köylünün sadece kendi ihtiyacını karşılamaya yöneliktir.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur.

PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yolun asfalt çalışmaları tamamlanmış olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köy marketi bulunmaktadır.


 

YAĞIZATLI KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

ADIYAMAN İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

Yağızatlı köyüne özgü yemekler hangileridir? Adıyaman Çelikhan Yağızatlı köyüne nasıl gidilir? Yağızatlı köyünde vefat edenler?

Yağızatlı köyü resimleri,Yağızatlı köyü Videoları,Yağızatlı köyü facebook,Yağızatlı köyü geçim kaynağı nedir? 

Yağızatlı köyünde düğünler nasıl yapılır? Çelikhan ilçesinde doğan ünlüler?

Ahmet Kaya nerelidir? Ahmet Kaya'nın köyü neresidir? 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum