Adıyaman Gerger Geçitli Köyü

Adıyaman Gerger Geçitli Köyü

Geçitli köyü hangi ilimizdedir? Geçitli köyü haberleri için tıklayın ! Geçitli köyünde kaç kişi yaşamaktadır ? Geçitli köyüne özgü yemekler hangileridir? Adıyaman Gerger Geçitli köyüne nasıl gidilir?

Geçitli köyü haberleri için tıklayın!  Geçitli  köyünde kaç kişi yaşamaktadır? 

 

ADIYAMAN'IN TARİHİ GEÇMİŞİ ... 

Geçitli, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür. Köy halkı, Zazalardan oluşmaktadır. Köy Zaza milliyetine mensup olup, köy halkının ana dili Zazaca'dır. Köyün eski yerleşim yerinden almaktadır. geçitli ismi Fırat'ın o köyden geçişinden almıştır. zazacada averek(av=su erek=geçit) suyun geçtiği yer anlamına gelmektedir. köy medler persler, romalılar, ermeniler, avasım bölgesi, selçuklular ve asıl yerleşme osmanlılar zamanında olmuştur. osmanlılar zamanında tımar verilen yerler arasındadır. ramalılar zamanından kalma kral yolu, gözetleme yerleri ve roma hamam kalmıştır. ZAZA kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

ADIYAMAN'IN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Köyün gelenekleri arasında bayramlarda şehit ağacını ziyaret etmek. kayalıklarda eğlenmek futbol turnuvası düzenlemek yer alıyor. yemekleri arasında tırşık, çiğ köfte gelmektedir ayrıca yöresel yemeklerde önemli yer tutar. Adıyaman iline 115 km, Gerger ilçesine 15 km, dıyarbakır sınırında bulunmaktadır. Köyün iklimi, genel olarak karasal iklim hakimdir ancak fırat kıyısında bulunması dolayısıyla akdeniz iklimin serinletici etkisi hissedilmektedir. yazın aşırı sıcaklar gözlenmektedir. sıcaklık 50 derecenin üzerine çıkabilmektedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. tarım ürünleri arasında tahıllar, nar ve pamuk başta gelmektedir. üzüm bahçeleri ve bebin bölgesinde turizm faaliyetleri bulunmaktadır. balıkçılık da önemlidir. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. köy yerleşmesi kaf, bağlar,ve mırsak mezralarından oluşmaktadır. Köyde ilköğretim okulu ve öğretmen lojmanı vardır. köyde cami ve imam lojmanı bulunmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.


Adıyaman Gerger Köyleri paylaşan: skuzan

AKDENİZ BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ !!!

PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. köyde sahil yolu bulunmaktadır. fırat kıyısında iskele yapımı için onay alınmış ve yapımı beklenmektedir. 

 

GEÇİTLİ KÖYÜNDE DOĞAN ÜNLÜLER ...

 

GEÇİTLİ KÖYÜ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ !!!

 

GEÇİTLİ KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ !!!

 

Geçitli köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana Gerger Geçitli  köyüne nasıl gidilir? Geçitli köyünde vefat edenler?

Geçitli  köyü resimleri, Geçitli  köyü Videoları, Geçitli  köyü facebook. Geçitli köyü geçim kaynağı nedir? Geçitli  köyünde düğünler nasıl yapılır? 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.