Adıyaman Gölbaşı Belkar Köyü

Adıyaman Gölbaşı Belkar Köyü

Belkar köyü hangi ilimizdedir?Belkar köyü haberleri için tıklayın! Belkar köyünde kaç kişi yaşamaktadır? Belkar köyüne özgü yemekler hangileridir? Adıyaman Gölbaşı Belkar köyüne nasıl gidilir?

ADIYAMAN'IN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Balkar tarihin en eski yerleşim yerlerinden biridir, bu bilgi yaşlı insanlardan alınmaktadır. Balkar tarihinde, şimdiki yerleşim yeri ile eski yerleşim yeri arasında birkaç kez taşınmış olup, eski yerleşim yerinde meydana gelen heyalanlar nedeniyle en son olarak şimdiki yerleşim yerinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından inşa edilen afet konutlarına kavuşarak 1970 li yıllarda şimdiki yerine taşınmaya başlamış bu süreç iki, üç yılda tamamlanmıştır.Balkarın tarihi eskilere dayanmakta olup, eski yerleşim yeri şimdiki yerinden 2 km. yukarıda bulunmaktadır. Balkar eski yerleşim yerinde iken sürekli göç verirken şimdili yerleşimde devamlı olarak göç alarak nüfusu artmakrtadır.Balkar köyü nüfusu itibariyle 1580 sayılı kanunun 7469 sayılı kanunla değişik 7 nci maddesi uyarınca. 26 Aralık 1994 tarih ve 94-43898 Sayılı Kararname ile BALKAR ismi ile Belediye kurulmuştur. Ve 05/06/1995 haziranında yapılan ara yerel seçimlerinde birinci belediye başkanını seçerek belediye hizmetini vermeye başlamıştır. Halen belde halkına belediye olarak hizmet vermektedir.

 
Köyün tamamı Gölbaşı-Besni yöresi TÜRKMEN şivesiyle Türkçe konuşurlar
 
Köy Temelde Adıyaman-Gölbaşı-Tut-Besniyi Türkleştirmek amacıyla iskan edilen Türkmen "BAYAT" aşiretinden insanlarca kurulmuştur.
 
BAYAT TÜRKMENLERİ Aşireti kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.
 
 
 
Osmanlı arşivleri Malatya tapu ve tahrir kayıtlarında bu bellidir.köyde iki mezhepten olan toplumda Türktür,köyde Türkçede etkin kullanulmaktadır.Köy yöreyi Türkleştirme politikalarının sonucu olarak şam,kerkük,musul yörelerinden ermenilerden boşalan köylere iskan edilen Türkmen "BAYAT" Aşiretinden oluşmuştur.Osmanlı döneminde Şambayat,Şamuşağı,Kutluca(fal),Köseceli,Keysun(çakırhöyük),Üçgöz(sofraz),kesmetepe(mihmanlı),alıçlı,tetirli,doğankaya(şenikçi),levzin,konuklu,çorak,köylerine,Gölbaşı Çelik,Ozan,Savran,Balkar,Çataltepe,Cankara,Karabahşılı köylerine Tut merkez ve Yeşilyurt köyüne,Adıyaman merkez Turuş(kuyulu)köyüne,Sincik,Kahta Akıncılar(Toharis),Çaybaşıköylerine Türkmen Bayat aşireti iskan edilmişlerdir.Gölbaşı tut ve adıyaman merkez köylerinden zey köyüne iskan edilmişlerdir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.