Adıyaman Gölbaşı Cankara Köyü

Adıyaman Gölbaşı Cankara Köyü

Cankara köyü hangi ilimizdedir?Cankara köyü haberleri için tıklayın! Cankara köyünde kaç kişi yaşamaktadır? Cankara köyüne özgü yemekler hangileridir? Adıyaman Gölbaşı Cankara köyüne nasıl gidilir?

ADIYAMAN'IN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Osmanlı Arşiv kayıtlarında Gölbaşının Sünni BAYAT TÜRKMENLERİ Aşiretinin iskan edildiği Benzeri Savran köyümüz içinde geçerli,Bir Türkmen köyüdür.

ADIYAMAN'NIN TARİHİ GEÇMİŞİ ..

Köyün tamamı Gölbaşı-Besni yöresi Türkmen şivesiyle Türkçe konuşurlar.Köy Temelde Adıyaman-Gölbaşı-Tut-Besniyi Türkleştirmek amacıyla iskan edilen Türkmen "BAYAT" aşiretinden insanlarca kurulmuştur.Osmanlı arşivleri Malatya tapu ve tahrir kayıtlarında bu bellidir.köyde iki mezhepten olan toplumda Türktür,köyde Türkçede etkin kullanılmaktadır.Geleneklerini yaşayan bir köydür.Köy yöreyi Türkleştirme politikalarının sonucu olarak şam,kerkük,musul yörelerinden ermenilerden boşalan köylere iskan edilen Türkmen "BAYAT" Aşiretinden oluşmuştur.Osmanlı döneminde Şambayat,Şamuşağı,Kutluca(fal),Köseceli,Keysun(çakırhöyük),Üçgöz(sofraz),kesmetepe(mihmanlı),alıçlı,tetirli,doğankaya(şenikçi),levzin,konuklu,çorak,köylerine,Gölbaşı Çelik,Ozan,Savran,Balkar,Çataltepe,Cankara,Karabahşılı köylerine Tut merkez ve Yeşilyurt köyüne,Adıyaman merkez Turuş(kuyulu)köyüne,Sincik,Kahta Akıncılar(Toharis),Çaybaşıköylerine Türkmen Bayat aşireti iskan edilmişlerdir.Gölbaşı tut ve adıyaman merkez köylerinden zey köyüne iskan edilmişlerdir.

Yine Besni yöresine Beydilli ve Karakeçili Türkmen aşiretleriyle; Rışvan, İzol, Hüveydi(hevedi) Avşar Türkmenleri de Ermeni köylerine iskan edilmişlerdir.

Köyümüzde TÜRKMEN kültürü sürmektedir.

AKDENİZ BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ..

BAYAT TÜRKMENLERİ Aşireti kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine bağlıdırlar.

CANKARA KÖYÜ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

CANKARA KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ !!!

 

GÖLBAŞI İLÇESİNDE DOĞAN ÜNLÜLER KİMLER?

Adıyaman iline 91 km, Gölbaşı ilçesine 28 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyde içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.