Adıyaman Kahta Büyükbey Köyü

Adıyaman Kahta Büyükbey Köyü

Büyükbey köyü hangi ilimizdedir? Büyükbey köyü haberleri için tıklayın ! Büyükbey köyünde kaç kişi yaşamaktadır ? Büyükbey köyüne özgü yemekler hangileridir? Adıyaman Gerger Büyükbey köyüne nasıl gidilir?

Büyükbey köyü haberleri için tıklayın!  Büyükbey  köyünde kaç kişi yaşamaktadır? 

 

ADIYAMAN'IN TARİHİ GEÇMİŞİ ... 

Büyükbey, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.Büyükbey köyü hakkında bilgi:köyün isminin bilinmeyen bir tarihte yaşamış olan varlıklı zengin bir boybey'inden geldiği söylenir.boybey'i;bir boya bir aşirete başkanlık eden,yöredeki eski deyimiyle aşiretin "sermiyan"ı anlamına gelmektedir.halkdilinde farklı şekillerde söylene söylene zaman içinde büyükbey adını almıştır.eski adı "Kırbız" olan köyün yerleşimi çok eskilere dayanmaktadır.iklim şartları gereği yapı malzemesi olarak topraktan yapılmış kerpiç kullanıldığı için tarihe ışık tutacak herhangi bir tarihi eseri günümüze kadar gelememiştir.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

ADIYAMAN'IN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Bitki örtüsü genellikle bozkır olmakla birlikte sulak alanlarda dut,söğüt ve kavaklara rastlamak da mümkündür.Anlatılan eski rivayetlere göre makineli tarıma geçilmeden önce köyün kayısı,incir ve üzüm bağlarıyla ünlü olduğu söylenir.köyün yeri vahşi hayvanlar yüzünden değiştirilip şu an kı yere getirildiği söylenmektedir. Adıyaman iline 30 km, Kahta ilçesine 10 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.son yıllarda akdeniz iklimi görülmekte. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. En önemli geçim kaynağı tütünken son zamanlarda hükümetlerin tütün ekimini önce kısıtlaması ve kademeli olarak ekimi kaldırması sonucunda köyde arazisi olmayan insanları kente göçmek zorunda bırakmıştır.arazisi olan köylülerin en önemli geçim kaynağı ise kuru ziraat(buğday,arpa,mercimek,nohut,yem bitkileri)tır.sulu tarım olarak da pamuk yetiştiriciliği son yıllarda dikkat çeken bir diğer geçim kaynağı türüdür.kavun ,karpuz,mısır,acur,domates,biber,patlıcan yeyiştirilen diğer ürünler arasındadır.tütün yetiştiriciliğinin azalmasıyla beraber bahçe ve bağcılık alternatif ürün olarak kendini hissettirmekle beraber bununla ilgili çalışmalar henüz yeni gelişmektedir.narcılık ve üzüm bağcılığı bu anlamda bahsedilmesi gereken girişimlerdir. Hayvancılıkta ise ticari boyutundan çok,ihtiyaç faktörü ön plana çıkar,hemen her evde o evin süt ve süt ürünleri ihtiyacını karşılamak için bir veya birkaç büyükbaş hayvan bulunur. Ayrıca birkaç aile yine kendi ihtiyacını karşılamak maksadıyla arı yetişiriciliği de yapmaktadır.bu anlamda kümes hayvanlarından da bahsedilebilir. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. 

 

AKDENİZ BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ !!!

Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi veya ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye Kahta tarafından ulaşımı sağlayan yol asfalt iken Adıyaman bağlantısını sağlayan yol halen stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.içme suyu şu anda recep suyundan temın edilmektedir.

 

 


Adıyaman Kahta Köyleri paylaşan: skuzan

 

BÜYÜKBEY KÖYÜNDE DOĞAN ÜNLÜLER ...

 

BÜYÜKBEY KÖYÜ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ !!!

 

BÜYÜKBEY KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ !!!

 

Büyükbey köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana Gerger Büyükbey köyüne nasıl gidilir? Büyükbey köyünde vefat edenler?

Büyükbey köyü resimleri, Büyükbey köyü Videoları, Büyükbey köyü facebook. Büyükbey köyü geçim kaynağı nedir? Büyükbey köyünde düğünler nasıl yapılır? 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.