Adıyaman Tut Çiftlik Köyü

Adıyaman Tut Çiftlik Köyü

Çiftlik köyü hangi ilimizdedir? Çiftlik köyü haberleri için tıklayın! Çiftlik köyde kaç kişi yaşamaktadır? Çiftlik köyüne özgü yemekler hangileridir? Adıyaman Tut Çiftlik köyüne nasıl gidilir? Çiftlik köyünde vefat edenler?

Çiftlik Köyü Hangi ilimizdedir?

Çiftlik köyü haberleri için tıklayınız! Çiftlik köyünde kaç kişi yaşamaktadır?

ADIYAMAN'IN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Çiftlik, Adıyaman ilinin Tut ilçesine bağlı bir köydür.300 yıllık geçmişi olduğu bilinir.Tut ilçemize bağlı OĞUZLARIN KAYI BOYUNDAN KARAKEÇİLİ AŞİRETİNDEN gelen insanlarca kurulmuş yaylımlı,köseli,öğütlü,boyundere,kaşlıca,tepecik,çiftlik köylerini ilk kuran insanlardır.

Türkiyenin en büyük aşiretlerindendir.Köyümüzü kuranlar ilk selçuklu akınlarıyla anadoluya yerleşen OĞUZLARIN KAYI BOYUNDAN KARAKEÇİLİ AŞİRETİDİR.KARAKEÇİLİLER Osmanlıyı kuran asli unsur kabul edilir.

Doğu ve güneydoğuda urfa elazığ erzurumda yoğun yaşayan bir TÜRKMEN aşiretidir.Geleneklerine oldukça bağlıdırlar.KARAKEÇİLİLERİN Adıymanda ve ilçelerinde de 18 köyü olduğu bilinmektedir.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyümüz ve köseli köyü KARAKEÇİLİ aşiretinin emini(amini)kolundan gelen insanlardır.Karacadağ siverek bölgesinden gelerek köseli ve tepecik(tirintil)köyünü kurmuşlardır.Köyümüzde TÜRKMEN gelenekleri ve görenekleri canlıdır.

Türkiyenin en geniş aşiretlerinden olan KARAKEÇİLİLER şenliklerle urfa,kırıkkale karakeçili ilçesi ,söğütte buluşmakta ve ERTUĞRUL GAZİYE bağlılıklarını bildirmektedir. Köyün adının nereden geldiği tam bilinmesede 300 yıldır Karakeçili Kayı Türkmenleri yerleşmişlerdir.

Besni yöresel kültürü etkilidir.Köy Haymana Karakeçililerindendir.KARAKEÇİLİ KAYI TÜRKMENLERİ Aşireti kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.

AYMA ANA, HAYMANA> HAYMA ANA

AYMA ANA olarak bilinen AYMA KATUN/HAYMA HATUN, HAYME-ANA; Ertuğrul Gazi’nin Anası, Osman Gazinin Nenesidir. Gündüz Alp Ayma/Hayme Ana’nın kocası, Ertuğrul Gazinin de babasıdır. Gündüz Alp’in Ankara dolaylarındaki bir savaşta şehit olduğu düşünülüyor. Gündüz Alp’in şehit düşmesinin üzerine, Ayma Ana, Kayı Boy’unun/Karakeçililerin başına geçti.

Hayma Ana Kayı Boy’unu bu günkü HAYMANA {AYMA- ANA} İlçesinin bulunduğu güzel yöreye yerleştirdi. Burada kurulan Kent’in adı: AYMA ANA; AYMANA, sonraları HAYMANA şekline dönüşmüş olduğu tarihi vesikalara uygundur.

Bugünkü Haymana Kent’inin kadim sahipleri, yerleşimcileri Kayı Boyundan karakeçililerdir. Sonra da Doğu ve Güneydoğu’dan/Turkomanya’dan yerleşenler dahi Kayı Boy’undan Karakeçililerden seçilmişlerdi. Bunların Kurmançi>Kurmançu/Kürtçe konuşmaları bu gerçeği değiştiremez.

Çünkü Karakeçililerin büyük oranlar tutan bölümleri Güneydoğu, Doğu Anadolu’ya/Turkomanya’ya yerleştiler. Bunlar zaman içinde Türkçe'yi unutarak tamamen Kurmançi/Kurmançu ağzı ile konuşur oldular. Türkçe'yi unutmuş olmakla birlikte ataları Osman Gazi’yi unutmadılar.

Her yıl Sğüt’e giderek Osman Gazi’nin Ölüm yıldönümünü kutladılar. Şimdi Siverek Karakeçilileri, Kayı Boyun’dan geldiklerini, Karakeçili Kayı Türkmenleri olduklarının bilincine varmışlardır. Darısı öbür Karakeçililerin başına olsun.

Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Gazinin Nenesi AYMA>AĞMA>HAYMA ANA’NIN Sin’i/mezarı Kütahya İl’imizin tarihi İlçesi Domaniç’tedir. Osmanlı İmparatorluğunu kuran Kayı Boy’unu, kadın başına yöneten Hayma Ana, bu etkin yönetim erk’i ile tarihin eşini benzerini görmediği bir Adalet, insaf, dürüstlük, insanlık timsali olan ve 700 yıla yakın Egemen olan Osmanlı İmparatorluğunun temellerindeki en önemli harçlardan birisidir.

Geleneklerine sahiptirler. Hayme Ana’nın Torunu Osman Gazi, M.S: 1299 yılında Osmanlı Devletini kurmuş oldu. Nur içinde yatsınlar.Adıyaman iline 52 km, Tut ilçesine 8 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Halit Bozan

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur.

Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


 

ÇİFTLİK KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

ADIYAMAN İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

Çiftlik köyüne özgü yemekler hangileridir? Adıyaman Tut Çiftlik köyüne nasıl gidilir? Çiftlik köyünde vefat edenler?

Çiftlik köyü resimleri,Çiftlik köyü Videoları,Çiftlik köyü facebook,Çiftlik köyü geçim kaynağı nedir? 

Çiftlik köyünde düğünler nasıl yapılır? Tut ilçesinde doğan ünlüler?

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.