Afyon Dinar Avdan Köyü

Afyon Dinar Avdan Köyü

Avdan köyü hangi ilimizdedir? Avdan köyü haberleri için tıklayın! Avdan köyde kaç kişi yaşamaktadır? Avdan köyüne özgü yemekler hangileridir? Afyon Dinar Avdan köyüne nasıl gidilir? Avdan köyünde vefat edenler?

Avdan Köyü Hangi ilimizdedir?

Avdan köyü haberleri için tıklayınız! Avdan köyünde kaç kişi yaşamaktadır?

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Avdan, Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesine bağlı bir köydür.Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesine bağlı bir köydür.Hane sayısı 20 yi geçmemektedir.50 yıl öncesine kadar bu sayı 120 civarında idi. Ancak göç ve geçim sıkıntısı nedeniyle azalmıştır.

Genellikle denizli, ısparta, burdur ve antalya'ya göç vermiştir. dinar ilçesinin eski köylerinden biridir. Köyün kurulması 4 kardeşten oluşmaktadır.Daha sonra bu nüfus artmıştır. avdan köyü şu sıralarda tekrar eski neşeli günlerine dönmeyi amaçlayarak çeşitli şenlikler ile hemşehrilerini toplamaya çalışmaktadır.

Avdan köyü Dinar ilçesine 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. tepe üzerindeki kratere benzeyen çanakta kurulmuş bir köydür. Bünyesinde 1 doğal göl bulunmaktadır.Ancak bu göl yaz aylarında kurumaktadır.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

İnsanların geçim kaynağı hayvancılık ve tahıldır. Tahıl ürünü olarak, arpa,buğday, anason, kimyon, şeker pancarı ekilmektedir.Dinar'ı tepeden gören en yüksek tepeye (Bakacak tepesi) sahiptir.

Son yıllarda Domuz sayısı bir hayli artmıştır. Köyde değişik bitki türleri yetişmektedir.Avdan Köyü Mican (mocan, mucan, macanoğulları, micanoğulları) yörüklerinden olup, mocan aşiretide Danişment boyuna bağlıdır.

Daniştmend beyliğinin 1178 yılında Selçuklular tarafından yıkılması sonucu 22 oymaktan oluştuğu sanılan Danişmend boyları dağılmaya başlamışlardır. Daha sonra özellikle anadolunun batısına yerleştirilmeleri için Fermanlar yayınlanmıştır (1659, 1691 ve 1695 fermanları).

Bu hususta verilen ferman 18 Nisan 1691 tarihini taşımaktadır.İskân memuriyetine evvelâ Karaman Valisi ve Anadolu Beyler-beyisi memur edilmişti. Fakat Bağdat valisi Vezir Ahmet Paşaya verildi.

Danişmentli ulusundan iskânları ferman olunan oymaklar şunlardı: Büyük Sermayeli, Küçük Sermayeli, Karalu, Cevanşir, KAŞIKÇI, Gölegir, Mihmandlı, Kürdü, Büyük Süleyman, Gördün göre, Karamanlı Mocan oymakları.

"Rum (Sivas) vilâyetindeki Danişmentli Türkmenleri: Karaca-Kürd, Herekli, Boynu-lncelü, Sarıçalı, Kürtili, Kebir ve Sagir San­dıklı, Büyük Salarlu, Küçük Salarlu, Şerefli, Durdu-Hüseyinlü, Veliler ve diğer bir Kaşıkçı oymağı olmak üzere 22 oymaktan iba­retti.

1659 yılından beri Küçük Mihmandlı Kürdü oymağından bir kısmı bulundukları yerden ayrılıp İzmir kazalarına gelerek, Kuşadası ve civarında evler yaparak yerleşmişlerdi. 1713 de bunlar­dan 36 hanesi Kuşadası'nda, 4 hanesi İzmir'de oturmakta idiler.

10 Mart 1695 tarihini taşıyan ve Genç Mehmet Paşa'ya yazılan hükümde: iskânı kabul etmeyenlerin, kefalet senedlerinde yazılı paraların tahsili isteniyordu.

Bunun üzerine Küçük Süleyman ve KAŞIKÇI oymakları, Hamid Sancağına dahil bulunan Keçiborlu nahiyesine bağlı köylere: Sermayeli, Cevanşir, Gölegir, Karalu oymakları Urİa nahiyesine bağlı köylere yerleştirildiler.

7 ev ile, Değnecik köyüne ise Kaşıkçı oymağı yerleştirildi­ler.... Kaşıkçı Oymağı ise Ergenlü, İmanlı-ı Kebir ve sagir köy­lerine iskân oldular.Avdan Köyü yaylak olarak Kumalar yaylasını kullanmış bugünkü bulunduğu alanı ise kışlak olarak kullanmıştır.

Köyün adı genellikle av bölgesi olan kızılbayır ve ömeryatağı bölgesine ava giden insanların nereden geliyorsun sorusuna "avdan" diyerek cevap vermesi sonucu oluşmuş olduğu tahmin edilir.Köyün geleneksel yemeği etli keşkektir.töre kültürü uygulanmamaktadır.

Son derece çağdaş ve modern bir köydür. son 20 mayıs 2007 şenliğinde görüldü ki insanlarının birbiri arası dayanışması artmıştır. Göç eden insanların buluşması artık bir gelenek olma yolunda gitmektedir.

Afyonkarahisar iline 120 km, Dinar ilçesine 10 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Köyün nüfusu:
2007    100
2000    138
1997    162

Köyün dağlık olması sebebi ile köyde yaşayan nüfusun artması sonucu köyde geçimin zorlaşması köyden özellikle önce Dinar ilçesine oradanda Isparta, Denizli, Antalya ve İzmir'e yoğun bir göç dalgası yaşanmıştır. Dinar ilçesinde kendi isimleri ile anılan bir mahalle kurmuşlardır.

EGE BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Ülkemizin yaşam şartları zor olan köylerinde olduğu gibi Avdan köyünde de yaşamanın şartlarının zor olması sonucu okumaya büyük önem vermişlerdir. Bunun sonucuda Dinar İlçesi köyleri içerisinde en fazla okuma oranına sahip köy özelliğini korumaktadır.

Aynı zamanda en fazla göç veren köy olma özelliğininde sahibidir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 1990'lı yıllarda Avdan köyü ormanlaştırılarak köyün geçim kaynağının önemli bir bölümünü teşkil eden hayvancılığın (kıl Keçisi) ekonomideki payı giderek azalmıştır.

Köyün ormanlaştırılarak orman köyü haline dönüştürülmesinin şu an itibari ile ekonomiye doğrudan bir katkısı olmamaktadır. Ancak dolaylı olarak tarımı etkilemiştir. Özellikle Kıl keçisinin azalmasına paralel olarak meyvecilik son yıllarda artmaya başlamış; badem, ceviz ve azda olsa diğer meyve türleri köyün tarım ürünleri arasında yerini almıştır.

Köyün, Karasal iklimin etki alanında bulunması ve köyün yükseltisinin fazla olması nedeniyle kuru tarım yapılmakta olup; son yıllarda ülkemizdeki kuraklığın artması ile tarımsal ürünlerin değer kazanacağı düşünülürse tarımın köy ekonomisindeki katkısının artacağı düşünülmektedir.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


 

AVDAN KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

Avdan köyüne özgü yemekler hangileridir? 

Afyon Dinar Avdan köyüne nasıl gidilir? Avdan köyünde vefat edenler?
 
Avdan köyü resimleri,Avdan köyü Videoları,Avdan köyü facebook,
 
Avdan köyü geçim kaynağı nedir? Avdan köyünde düğünler nasıl yapılır? Dinar ilçesinde doğan ünlüler?
 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.