Afyon Dinar Çapalı Köyü

Afyon Dinar Çapalı Köyü

Çapalı köyü hangi ilimizdedir? Çapalı köyü haberleri için tıklayın! Çapalı köyde kaç kişi yaşamaktadır? Çapalı köyüne özgü yemekler hangileridir? Afyon Dinar Çapalı köyüne nasıl gidilir? Çapalı köyünde vefat edenler?

Çapalı Köyü Hangi ilimizdedir?

Çapalı köyü haberleri için tıklayınız! Çapalı köyünde kaç kişi yaşamaktadır?

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Çapalı, Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesine bağlı bir köydür. Afyonkarahisar iline 130 km, Dinar ilçesine 20 km uzaklıktadır.Dinar,Keçiborlu ve Uluborlu ilçelerini birbirlerine bağlar.Dombay ve Çöl Ovası'nın güneyinde yer alır.Türkmen ve Yörüktürler.Aygündüz,B.Sancar,K.Sancar ve Yedioluk Yaylaları görülmeğe değerdir.

Çapalı ismi rivayete göre; Eski bir tarihte bir çoban keçilerini otlatırken her gün bir tekenin sakalını ıslak olarak görüyormuş.Bu dikkatini çekmiş.Bir gün tekenin sakalını nereden ıslattığını öğrenmek için takip etmiş.Bugün Kocaçeşme adındaki çeşmenin bulunduğu yerden su içiyormuş.

O tarihte burası sığ ormanla kaplıymış.Çoban oraya işaret koymuş, sonra da işaret koyduğu yere adam toplayarak su çıkan yeri çapa ile kazmaya başlamışlar.Köy halkı sonra bu su çıkan bölgeye yerleşmiş.O günden beri köyün adı "Çapalı" olarak kalmış.
 

Köyün Nüfusu:
2008    278
2000    317
1997    507

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Genellikle nüfusu komşu illere dağılmıştır. arpa,buğday,kayısı kiraz,vişne,elma,armut,ceviz ve badem yetiştirilir. Yeraltı yataklarından olan mermer çıkarılmaktadır.

Genellikle kara iklimi görülür.Oldukça sert ve orta derecede yağışlıdır.Ege'den gelen deniz havzasının etkisi ile iklimi İç Anadolu ikliminden az çok farklıdır.Kışlar soğuk, yazlar sıcak geçer.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

Ortalama sıcaklık................: 11,2 derece
En yüksek ay ortalaması.....: 21,2 derece
En soğuk ay ortalaması.......: 0,3 derece
En yüksek ısı ortalaması.....: 37,8 derece
En düşük ısı ortalaması.......:-27,2 derece
Yıllık yağış ortalaması.........: 455,4 mm

Ağaçlıklar ovalarda, su boylarında söğüt, kavak görülür.Ağaç türleri; Karaçam, ardıç ve meşedir.Köyde ilköğretim okulu vardır.İmece usulü ile 1942'de yapılmıştır.Ancak eğitim öğretime 2001'den beri yeterli öğrenci olmadığı için kapalıdır.

Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


 

ÇAPALI KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

Çapalı köyüne özgü yemekler hangileridir? 

Afyon Dinar Çapalı köyüne nasıl gidilir? Çapalı köyünde vefat edenler?
 
Çapalı köyü resimleri,Çapalı köyü Videoları,Çapalı köyü facebook,
 
Çapalı köyü geçim kaynağı nedir? Çapalı köyünde düğünler nasıl yapılır? Dinar ilçesinde doğan ünlüler?
 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.