Afyon Dinar Dumanköy

Afyon Dinar Dumanköy

Dumanköy hangi ilimizdedir? Dumanköy haberleri için tıklayın! Dumanköyde kaç kişi yaşamaktadır? Dumanköye özgü yemekler hangileridir? Afyon Dinar Dumanköye nasıl gidilir? Dumanköyde vefat edenler?

Dumanköy Hangi ilimizdedir?

Dumanköy haberleri için tıklayınız! Dumanköyde kaç kişi

yaşamaktadır?

Dumanköy, Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adı, bugünkü köyün bulunduğu bölgede, köyün kurucuları ateş yandığını ve duman oluştuğunu görünce "Buranın adı Duman Köyü olsun" demişler ve burada yerleşmeye başlamışlar.Köyün tarihi çok eski atalardan gelir yani köy çok öncelerden kurulmuş bir köydür.

Öncelerde buradan develerle kervanlar geçermiş,burası önceden ticaret,tarım ve hayvanclıkla uğraşıp geçimlerini sağlamışlardır. Adnan Menderes'in ve Afyonkarahisar MHP milletvekili olan Abdülkadir Akcan'ın ziyaret ettiği bir yerdir. Almanya'da yaşayan ünlü Türk boksör Adnan Serin bu köyde doğmuştur.4 kardeş gelir 3 erkek 1 kız Kardeşler:Haci Bekir(Hacililar) ,Hacı Derviş(Hacıkuluk )Naim Duman giller) Hacı Mehmet ( ) ve Hatice( ) 3 Erkek kardeş (1 Enişte)Hatice' nin eşi Hac ibadetlerini yerine getirmek için hacca giderler ve Haci Lakapları oradan gelir.

1-Hatice'nin (Haciosmanlar) eşi Haciosman Beydilliden Duman'a çoban olarak yerleşir ve Hatice ile evlenir.Çocukları-Gök Mehmet (Eşi Hamide)- Çocukları: Ayşe,Necati,Niyazi. Kızı Ayşe Sakliya gelin gitmiş-Oğlu Niyazi Mendereste boğulmuş.Tek kalan çocuğu Necati. Daha sonraları Gök Mehmet'in eşi Hamide de ölünce Saklılı Hatice ile evlenmiş. Haticeden olan Çocukları : Ismail,Cemil,Hacıahmet,Mehmet.)

2- Haci Bekir Oruç: ( Hacılılar ) Çocukları: Hafiz Ahmet ,Koca Mehmet ve Hamide.

Hafiz Ahmet ve (Eşi Elif Kızıllı'lı)Çocukları:Bekir Oruç (Hacili)

Koca Mehmet ( Eşi Hamide Yaylalı)Cocuklari:Hamide (annesinin adini almis ).

Hamide( Eşi Gök Mehmet ile evlenir.)Cocuklari:Ayşe,Niyazi,Necati.(Niyazi büyükmendereste bogularak ölmuş

Ayşe İshaklı' ya gelin gitmiş tek çocuk Necati kalmiş. (Niyazi Ünal Melek gillerin babasi)

Ahmet'in ikinci karisi Başmakçı li Kezban 1 çocuğu olur.Ayse adında (Aliefe)[Metin ve Turgayin babasi]le evlenirler .Doğumda çocuğuyla beraber Ayse hayatını kaybeder.

Hafiz Ahmetin 1oglu kalir (Hacili) Bekir

Koca Mehmet'in ise 1 kızı Hamide Dünyada kalır ve iki kardeş çocuğu evlenir, ve onlardan olan Çocukları :Mehmet,Ayşe,Ahmet,Müzeyyen ve Bekir olur.

En büyükleri Mehmet in cocuklari :Halil Ibrahim,Sait,Saki,Keziban.(Halilibrahimin cocuklari):Şevket,Hatice,Soner.(Saitin Cocuklari):Nurgül,Elif ,Nermin,Emrah.(Sakinin cocuklari):Mehmet,Zekai,Elif.(Keziban Cocuklari):Niyazi,Yasin .

Hacili Kizi Ayse cocuklari:Nurettin ,Nuriye,Fadime. (Necatinin Niyazi Yilmaz Cocuklari).

Ahmet Cocuklari:Elif,Sadettin,Hamide.

Muzeyyen cocuklari:Emine,Ahmet,Mehmet (Tüzün ler )

Bekir cocuklari: İlyas Huseyin.


3-Haci Devrişler : (Hacıkuluk) Çocukları : Devriş,Mehmetçavus,Vesile,Şefket,Satı.

4-Hacı Mehmet :

Ayrıntıları Zaman oldukça Sizlerle paylaşacağız insallah.

Evet Duman Köyünü kuranlar işte bu 4 Aileden oluşuyor.
Köyün gelenekleri, Ege geleneklerinin neredeyse aynısıdır. Düğünlerde oyun olarak genellikle zeybek,harmandalı ve oyun havaları oynanmaktadır . Düğünlerde genelde düğün misafirlerine yemek olarak çeşitli çorbalar,et yemeği,pilav veya keşkek,helva ve salata gibi yiyecekler sunulmaktadır.

Afyonkarahisar iline 131, Dinar ilçesine 20, Çivril'e 29 kilometredir. İçinden Büyük Menderes geçmektedir. Sazlığı ile ünlüdür. Sazlık çok büyük bir alanı kaplamaktadır.

Denizli'nin Çivril ilçesiyle sınırda bulunur. Dumanköy'ün komşuları şunlardır: Yeşilhüyük, Sütlaç, Çivril'in sınır köyü Tekkeköy, Yapağlı, Çivril'in bir kasabası olan Gümüşsu (Homa),Yüksel ve Çivril'in belediyesi Irgıllı bulunur. Dağ yamacında ise Gökgöl köyü bulunur. Köye en yakın göl ise köyün yanındaki sazlıktan geçen Büyük Menderes suyunun gittiği Çivril'de bulunan IŞIKLI GÖLÜDÜR.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Kışları biraz sert yazları ise gündüz sıcak gece biraz soğuk geçer.

96 hane vardır.2 tane kahvehane 1 tane bakkal 1 tane muhtar odası 1 tane okul ve köye yakın yerde mezarlığı bulunmaktadır. Köyde köy korucusu mevcut değildir.Köyde 5 katlı içme su deposu mevcuttur.

Köyde 1 Cami mevcuttur. Köyde İmam bulunur. İmam'ın adı:Hasan Altıntaş'tır.Köy muhtarı Hüseyin Dönmez'dir.ESKİ DUMAN KÖYÜ MUHTARLARI:


         Yurdakul Yılmaz  (2009-2014)
         Erol Yımaz       (2004-2009)
         Muharrem Keskin  (1999-2004)
         Muharrem Keskin  (1994-1999)
         Muharrem Keskin  (1989-1994)
         Selami Kahraman  (1984-1989)

Köyün nüfusu:
2007    364
1997    411
1987    520

EN ESKİ BİLİNEN KÖY NÜFUSU
1977 : 713 Kişi
1967 : 895 Kişi
1957 : 1017 Kişi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım ürünleri; arpa, buğday,haşhaş(afyon),şekerpancarı, ayçiçeği,fasülye,anason,yemlik yonca,yemlik fiği,mısır ve bazen fdancılık(sebzecilik)tir.

Son yıllarda yavaş yavaş meyve yetiştiriciliğine dönülmektedir. Hayvancılıkta ise inek, koyun gibi hayvanların süt ve etinden para kazanırlar. Kuş çeşitleri; meke, yeşil, boz, kılkuyruk,vehri ördekleri bulunur. Avcılık yapılır. Sazlıktan çıkan balık çeşitleri; Sazan, Turna (dişli) ve Kadife ve Çin balığıdır.

Köyde Biçerdöver tarım aleti başka yerlerden getirilmektedir çünkü köyün biçerdöveri yoktur.Köyde Irgıllı-Sütlaç Sulama Birliği'nin yapmış olduğu arazi sulama kanaletleri vardır.Köyde, ilköğretim okulu vardır .Birleştirilmiş sınıf halinde kullanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardir.

Kanalizasyon köyde mevcuttur.PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon ve internet ağı vardır. Köyde her yaz göçebe gelen işçilere büyük bir alan köyün harmanyeri vardır.

Dumanköye özgü yemekler hangileridir? 
Afyon Dinar Dumanköye nasıl gidilir? Dumanköyde vefat edenler?
 
Dumanköy resimleri,Dumanköy Videoları,Dumanköy facebook,
 
Dumanköy geçim kaynağı nedir? Dumanköyde düğünler nasıl yapılır? Dinar ilçesinde doğan ünlüler?
 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum