Afyon Dinar Karabedir Köyü

Afyon Dinar Karabedir Köyü

Karabedir köyü hangi ilimizdedir? Karabedir köyü haberleri için tıklayın! Karabedir köyde kaç kişi yaşamaktadır? Karabedir köyüne özgü yemekler hangileridir? Afyon Dinar Karabedir köyüne nasıl gidilir? Karabedir köyünde vefat edenler?

Karabedir Köyü Hangi ilimizdedir?

Karabedir köyü haberleri için tıklayınız! Karabedir köyünde kaç kişi yaşamaktadır?

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Karabedir, Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesine bağlı bir köydür.Karabedir köyü,kısa bir geçmişe kadar Akçaköye bağlı olarak muhtarlıkla idare edilmiştir.1950 li yıllarda ayrılmış ve kendi yönetimini kendisi sağlamıştır.Köyde yaşayanların geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdır.Köy halkı aydın bir topluluktur.

Tufan Gündüz'ün kitabında ise 1694 yılında Aydınevi Tükmenlerinden Geyikler sancağına yapılan iskanda Büyük selmanlı aşiretinin Karabedirli ye iskan edildiği yazılmaktadır.Eğer bunu kabul edersek Karabedirli adının bugünkü Karabedir köyü olması dikate alındığında köyün tarihinin aydınlandığını söyleyebiliriz. Köyde bulunan sülaleler :

Çelikler sülalesi ( soy isimleri: Çelik) Çobanlar sülalesi ( soy isimleri: DARAKÇI Kürdevi sülalesi( soy isimleri:Güçlü ) Selemli sülalesi ( soy isimleri: Sağlam) Gavuklar sülalesi ( soy isimleri: Çevikel) Kuşlar sülalesi ( soy isimleri: Kırtaş) USAKLAR sülelasi(soy isimleri: Kirazlı) Köy genellikle birbiriyle uyumlu geçinmeleri ne rağmem her beş yılda bir yapılan muhtar seçimleri köyde ayrışmaya ve küslüklere neden olmakdadir.Halk genel olarak bir biriyle akrabadır.

Köyün erkekleri bos zamanlarını Köy kahvelerinde vakit geçirir lakin başka köyler gibi hırsızlığı yanlış hareketi yoktur misafirperverdir .Kadınlar ev hanımlıgı yapar Erkek üstünlüğü olan bir köydür..Geçmişinde çok fakir bir topluluk olduğundan köyün kendine özgü bir yemek kültürü yoktur.

Karın doyurmaya yönelik Bulgur ve tavşan etinden yapılan basmaç diye hitap edilen bir nevi köfte,Hamurun küçük küçük misket şeklinde yuvarlanmasıyla ve nohut konularak yapılan Topalak çorbası,buğdayın haşlanması ve kurutulması sonucunda değirmend buldura yakın bir şekilde öğüytülmesi içerisine bol miktarda yoğurt konularak avuç içerisince yassı bir şekil verilerek kurutulması ve kışın hazırlanıp yenen tarhana çorbası köyün belirgin yemeklerindendir.

Afyonkarahisar iline 95 km, Dinar ilçesine 14 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün yüksekde olması nedeniyle Dinar merkeziyle yaz ve kış 7 derece ısı farkı vardır.

Köyün nüfusu:
2000    308
1997    219

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Ayrıca çevre köy ve kasabalarda üretilen tarım ve hayvansal ürünlerin satın alınarak ticareti yapılır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ama taşımalı eğitime geçildiğinden öğrenciler haydarlı kasabasında yatılı olarak eğitim görmektedirler..

Köy ve mahallinde su bulunmamaktadır.Uzun yıllar köy hallkı içilemeyecek derecede kirli kuyu suyu içmiştir.1978 yılından itibaren DSİ tarafından akçaköy'den boru hattıyla getirilen sudan istifade edilmektedir. kanalizasyon yoktur.

Dinar Depreminde yapılan evlerin pissu giderleri kuyu sistemlidir. Eski evlerin ise lağım ve atık suları açıktadır.Yağmurlu havalarda lagım sularıakıp sağlığı tehdit etmektedir. Sağlık hizmetini 5 Km uzaklıktaki uluköy sağlık ocağından ve Dinar devlet hastanesinden almaktadırlar. . Ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

KÖYÜMÜZDEKİ SÜLALELER..

DARAKÇI'LAR,ÇELİKLER,SAĞLAMLAR,ÖZPINARLAR,,KIRTASLAR,ÇEVİKELLER,GÜÇLÜLER,KİRAZLI YÖRÜKLER...


 

KARABEDİR KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

Karabedir köyüne özgü yemekler hangileridir? 

Afyon Dinar Karabedir köyüne nasıl gidilir? Karabedir köyünde vefat edenler?
 
Karabedir köyü resimleri,Karabedir köyü Videoları,Karabedir köyü facebook,
 
Karabedir köyü geçim kaynağı nedir? Karabedir köyünde düğünler nasıl yapılır? Dinar ilçesinde doğan ünlüler?
 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.