Afyon Dinar Yeşilhüyük Köyü

Afyon Dinar Yeşilhüyük Köyü

Yeşilhüyük köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin dinar ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yeşilhüyük, Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesine bağlı bir köydür. Gelecekte belediye olmasını bekleriz.Köyün adı daha önceleri Bozhüyük olup yeni adı köy kenarında bulunan ve yüksekliği ortalama 45 - 50 metre kadar olan hüyük den almaktadır.

Köyün en eski sülalelerinden birisi olan hacı musalardır. bildiğim kadarı ile edirneden eskişehire gelen bir kolu ve oradanbir kolu malatyaya ve mersine bir koluda yapağlı köyünün üstünde ki yaylaya gelerek yerleşmişlerdir.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Develerin sinekten durmamasından dolayı şimdiki köyün olduğu ovaya gelmişlerdir. ( ilgilenenlere çalık ahmet paşa araştırabilirsiniz)osmanlı zamanında ilk cumhuriyet kurulmasına öncülük etmiş osmanlı paşasıdır. kuruluşu zeybekler sülalesine dayalıdır zeybekler sülalesi ise aydın umurludan gelmektedir en eski kurucuları bunlardır. 

Benim rahmetli babamdan duyduğum kadar bizim kadılar sülalesi ısparta ağdat göçebe yörüklerinden gelmeymiş bunlar köyün saz mevkisine yerleşip daha sonra şuanki köyün bulunduğu yere taşınmışlar.Bir söyleve göre ise Köy Aydın Umurlu ilçesinden gelen zeybek yörüklerine dayanmakta olduğu söylenmektedir.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

Köyün geleneksel yemeği olan tarhana çorbası,bulgur aşı ve fasulye börtletmesi(kuru fasulye haşlaması)dir.Afyonkarahisar iline 127 km, Dinar ilçesine 17 km uzaklıktadır Rakım 842.

Bölenin iklimini köyün sınırları içerisiden geçen büyük menderes ve gökgöl etkilemektedir.köyün coğrafyası 1995 teki depremde büyük ölçüde değişti.Depremden sonra kurulu yer değiştirilerek eski köyün yaklaşık 1 km güney batısına taşınmıştır.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Köyün nüfusu:
2012    476
2007    763
2000    541
1997    613

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Yetiştirilen başlıca tarım ürünleri Şekerpancarı,Hububat ve son yıllarda ise çerezlik ayçekirdeği gelmektedir.

Köyde ilköğretim okulu 4. sınıflı olup,diğer sınıflar taşımalı eğitimle Dinar ilçesinde eğitim görmektedirler.(prefabrik) ortaokul yapılıp çevre köyler buraya taşımalı gelecek diye söylentilerde vardır.

Köyün içme suyu şebekesivardır.kanalizasyon]] şebekesi vardır. PTT şubesi vardır(Acente) bakkal yusuf CEYLAN bu görevi yapmaktadır.Sağlık ocağı vardır ancak doktor bulunmamaktadır(hemşire vardır).

Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup(ama bozuk ve onarım yapılmamıştır)köyde elektrik ve sabit telefoninternet ağıda mevcuttur.


 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.