Afyon Dinar Yüksel Köyü

Afyon Dinar Yüksel Köyü

Yüksel köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin dinar ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yüksel, Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesine bağlı bir köydür.Karamanlı mocan oymağından AVŞARlar ana koluna bağlı olduğu yönünde bilgiler mevcuttur. Köyün ilk adı yine bir yörük oymak adı olad DELLER olup, daha sonra adı CERİT ve nihayet yüksel olarak değiştirilmiştir.

Köyun kurucuları bu günkü soy ismleriile bilinen ve sağbaşlı olrak bilinen sülaleleriile sarıkayalar tafından kurulduğu üç kuşak atalarının bir rivayete göre Adana ili ceyhan ilçesinde geldiği diğer rivayete göre Kahramanmaraş ili elbistan ilçesinin esas yurtları olduğu sağbaşlıların en siviri aşiret reyisi NAKAS omarlakabı ile anılan torunu hala sağ olan yaşı yüz yaşına dayanan ve Adana ilinde yaşayan Ömer Sağbaşın anlatımları bunu doğrulamaktadır. Konuşma ve şive aynen atlarından öğrendikleri gibidir.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında Köyün gelenek ve görenekleri yörükkültürü hala hakimdir. Düğünleri üçgün üç gece davul zurna eşliğinde yemekler kazanlarla pişirilir en yayğın yemekler Keşkek. Haşlanmış et, pilav, helva, yayla çorbası. Üzüm hoşafı düğünlerin olmasa olmazıdır.

Düğünlerde enyayğın oyunlar Burdur, Muğla, Aydın Zeybekleri oynanar.Afyonkarahisar iline 123 km, Dinar ilçesine 13 km uzaklıktadır.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Köyün nüfusu:
2000    190
1997    185

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ekonomi tarım ve hayvancılığa dayalıdır süt sığırcılığı ve koyunculuk mevcuttur. Tarımsal üretimi şekerpancarı arpa, buğday. Çerezlik ayçiçeği, nohut haşaş, susam ve mısır hasatı en fazla ekilen mahsüllerdir.

Köy arazisininhemen hemen tamamı sulaktırhertürlü tarıma elverişli olup Menderes nehri köy arzilerinin içinden geçen en prolemsiz iş mahsül sulamaktır.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak öğrenci azlığındantaşımalı ettim proğramı uyğulanmaktadır. Köyün kanalizasyonu vardır yalları sokakları parkataşı dönşenmişdir.

Köyde sosyalhayat ust safada olup her evde telofon vardır ulaşımı asvalt yoldur köykonağı köymisafirhanesi vardır. Her haliile bölğede örnek bir köydür.


 


 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.