Afyon Emirdağ Balcam Köyü

Afyon Emirdağ Balcam Köyü

Balcam köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Emirdağ ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Balcam, Afyonkarahisar ilinin Emirdağ ilçesine bağlı bir köydür.Efsaneye göre; Anadolu Selçuklu Devleti döneminde,İstanbul üzerinden seferden dönen Anadolu Selçuklu Sultanı ve ordusu aç ve perişan bir şekilde, Dereköy köyüne doğru olan derenin içine sığınır.

Kocaman bir boşluktur o dere.Yanlarına elinde bir bakraç(helke) bal ve bir çıkın yufka ekmeği olan bir kadın ve bir erkek yanaşır. Der ki: Sultanım, yiyin, ordunuzu da doyurun. Sultan bakar, bu kime yetecek der. Cevap kadından gelir; "hele buyurun...". Bütün ordu karnını doyurur, bal ve ekmek tükenmez.

O zaman Sultan uyanır ve kim olduklarını sorar. Kadının ismi SULTAN, kardeşi olan erkeğinki ise Hamza FAKİH dir.(Hamza ve Fakı isimli iki kardeş değildir.Fakih: Fıkıh ilmi yapan kişi demektir.Anadolu da Fakı'ya dönüşmüştür.)

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Bunun üzerine Selçuklu Sultanı "SİZ" DER, "BAL VEREREK BİZE CAN VERDİNİZ, BUNDAN SONRA SENİN ADIN BALCAN SULTAN OLSUN".H amza Fakih, ilmi gereği dünyalık kabul etmez.

Köyün eski ve doğru adı BALCAN'dır. Balcam değil. Sözlü kaynaklara göre köye ilk gelen aileler İBİLİOĞULLARI, sonra HIDIRLILAR.AYICI USAGI.MURATLI oğluları MAHSITLILAR, ALTINTAŞLAR,VE KAYALAR sülaleleridir. Bu aileler TÜRKMEN boyundandır.muratlı sulalesi Horzum Yörüklerindendir.aşireti murat oğlu kurmuştur.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

YÖRÜK TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Anadolunun genelinde olduğu gibi, misafirperver, sofrası herkese açık, gönlü bol insanların kıt kanaat geçinirken bile misafir ağırlamayı seven insanların köyüdür Balcan.

Düğünler, perşembe günü erkek evinden bayrak kaldırılarak başlar, pazar günü gelin alma ile sona erer, kına gecesi eğlenceleri meşhurdur. Cenaze hep birlikte, ortak acı ile kaldırılır. Cenaze evinde en az bir hafta yemek pişirtilmez, komşuların hazırladığı yemekler ikram edilir.

Kur'an'lar okutulur, hem cenazede, hem düğünde. Yemekler arap aşı, tirit, ıslama, mantı, et kavurma, haşlama vs. 1960'lı 70'li yıllarda 65 hane olan köyde, şimdi evler virane, sokaklar boştur. Köyde kalan 10 hane köyde yaşamaya devam etmektedir. Köyde market-bakkal gibi alışveriş yapılacak bir işyeri yoktur.

Bu yüzden köylüler her hafta salı günü Emirdağ İlçesi'ne giderek orada kurulan pazardan ihtiyaçlarını temin ederler.Afyonkarahisar iline 84 km, Emirdağ ilçesine 11 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Köyün nüfusu:
2007    60
2000    107
1997    102

 

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

Köyün ekonomisi tarım ve daha çok hayvancılığa dayalıdır.Daha çok Belçika da olmak üzere,Yurt dışındakilerin ekonomik desteği ile hayat devam etmektedir.

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


 

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.