Afyon Emirdağ Emirin Köyü

Afyon Emirdağ Emirin Köyü

Emirin hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Emirdağ ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Emirinköyü, Afyonkarahisar ilinin Emirdağ ilçesine bağlı bir köydür.Köyde, ilköğretim okulu vardır fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır.Köyün içme suyu şebekesi vardır , kanalizasyon şebekesi vardır.

Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur.Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Çocuk Parkı vardır.Köy kahvesi ve işe yaramayan Muhtar odası mevcuttur.Camii vardır, lakin namaza gelirken yanınız da imam da getiriniz.

 

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Köye tahsis edilmiş olan Megafon vardır ve imam hariç herkes tarafından kullanılabilir.Köyün ormanı vardır ama bazı sivri zeka köylü tarafından tüketilmektedir.Ağaç dikmeden, yağmur yağmasına beklemek bu köye has bir durumdur.

AYAK BASTI PARASINI vermeyenlerin hastanelik olduğu köydür.2'e, 4m²'lik mezar yeri umuma açık olup, beleştir. Önceden yer tahsisine gerek yoktur.Rivayet'e göre Nasreddin Hocanın Parayı veren düdüğü çalar dediği yer burasıdır."

Köyde Yarı Olimpik Akarsu Mevcuttur. Bayat Barajı su bıraktığı süre zarfında yüzülüp, güneşlenilebilir.Bu köy Anadolu da TÜRK-İSLAM'ının kemikleştiği yerdir.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

TARİHÇE
Köyün ismi Bağlı olduğu ilçe adına atıfta bulunurak verilmiştir.Köyün konumu eski ipek yolu ve ticaret kervanlarının tam üzerindedir.Köyün Merası içerisinde eski toplumların yerleşkeleri vardır. Bunların içerisinde EskiYozgat adı ile tabir edilen bölgede Şuan Yozgat Çiçekdağı ve Sivas Şarkışla Türkmenlerinin ataları yaşamıştır.(sürgün öncesi)

Bu bölgede yaşayan Türkmenler Padişah tarafından Aydın yöresine sürgün edilmiş, Doğu seferleri sırasında Yozgat, Sivas, Malatya, Urfa yöresine yerleştirilmiştir. Günümüz de Malatya ve Urfa yöresine yerleştirilmiş Halk daha sonra kürtleşmiştir.

Eski Roma döneminden kalma Şaraphane toprak altında çıkarılmayı beklemektedir.
Köyün kurulumu çok eskidir. Köy çevre yerleşkelerden gelen birkaç aile tarafından ve Geçen Kervanlar tarafından kurulmuştur.(tahmini)

Emirinköyü: Yerleşke tarihi yaklaşık 350-400 yıldır. Tarihi ipek yolunun geciş noktası da olduğu için Orta doğu ve Asya dan gelen tüccarlar köyün önünden geçerdi. Köye yakın geçiş yoluna deve yolu adı verilirdi. Köyün tam karşısında bulunan EskiGömü ya da Yozgat adın da eski bir yerleşke mevcuttur.

Şuan TC devleti Yozgat ili'nin burdan sürgün gittigi rivayet edilmektedir ki (bknz: wiki) birçok höyük bulunmaktadır. Köy tek bir soydan gelen aile tarafından kurulmamıştır. Farklı köy-köklerden göç eden ve tarafından yer tutulmuştur. Ancak köyün hamısı yörüktür. Civar köyler tarafından Yörük köy olarak adlandırılmaktadır.

Köyün Adı bağlı bulunduğu ilçe ya da ilçenin adının geldiği Emir Tepesinden veya Emir Afşin den dolayı konulmuştur. Halk arasında Emir Tepesi ve o civara atfen kullanılan isim Emir olduğu için köyün adı da o şekilde kalmıştır. Köyün önünden Bayat Barajı(ÇAY), Hızlı TREN(2009), Ankara-İzmir asfaltı geçmektedir ve arkasında Emirdağ da bulunan tek Ormanlık alan mevcuttur.

Köyün yerleşik olduğu bölge gelmiş - geçmiş en büyük imparatorluklar dan biri olan Roma İmparatorluğunun ikinci Büyük Şehri Amorium bulunmaktaydı. Bu Şehir 2.100 yıl kadar önce 100.000 Nüfuslu ve Anadolu'nun en büyük Ticaret Şehri idi.

İpek yolunun üzerin de bulunan bu şehir Jeostratejik konumu nedeni ile Roma'nın İstanbul dan sonra Askeri olarak en çok önem verdiği ve doğu sınırını korumak için askerlerinin buradan götürüldüğü tahmin edilmektedir.

İslam Dini'nin ortaya çıkışı ile Müslümanlar (cihat nedeni ile) İstanbul'u ele geçirmek için yol üzerinde bulunan ve Stratejik konuma sahip Amorium Şehrini kuşatmışlar ancak bu kuşatma başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

Birkaç denemeden sonra 641 yılın da Araplar kenti ele geçirmiş olsa da kısa süre sonra Doğu Roma ordusu tarafından tekrar püskürtülmüştür. Kent Abbasi Halifesi Mutasım tarafından Harabeye döndürülmüştür. Bir daha eski gücüne kavuşamamıştır.

Amorium Malazgirt Savaşı öncesinde Anadolu'ya akınlar düzenleyen TÜRKMEN Oğuz beylerinden Ahmet Şah ve Emir Afşin tarafından 1068 yılında bir süre zaptedilmiştir. VE EMİRDAĞ'IN İSMİ DE EMİR AFŞİN'İN ORDUSUNU emirdağ bölgesine KURDUĞU İÇİN EMİRİN DAĞI YADA EMİR DAĞI OLARAK ANILMAKTADIR.

Bölge 1116 Bolvadin savaşından sonra tamamen TÜRKlerin eline geçmiştir.KARAKEÇİLİ YÖRÜK TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

 

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

 

Her yıl köylü TEKKE de birleşerek ALLAH'a Şükür duası etmektedir.Köyümüzün meşhur yemekleri Topalak,Mantı,Arabaşı,Güveç,Yufka Üstü Bulgur Pilavı ve tatlı olarak un helvası(kara helva) Köyümüz karakeçi yörüklerin soylarından gelmektedir.

Attığını vuran,kanunsuz işe karışanları uyaran ruhsatlı avcılardan oluşmaktadır.İlçede örnek gösterilecek tek köydür.Başkasına benzemez.Suyu sert erkeği mert.
Afyonkarahisar iline 82 km, Emirdağ ilçesine 12 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Kışları kar yağışlı, yazları kuraktır. 2015 yılı Şubat ayında normalin üzerinde kar yağışı görülmüştür.Köyün nüfusu:

2013    145
2000    103
1997    197

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Tufan Aydın
2004 - Mustafa Yürümez
1999 - Hüseyin Yeşildağ
1994 - Muharrem Yalçın
1989 - Hakkı Aydın
1984 - Seydi Ali Saraç

 


 

 

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum