Afyon Emirdağ Yarıkkaya Köyü

Afyon Emirdağ Yarıkkaya Köyü

Yarıkkaya köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Emirdağ ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yarıkkaya, Afyonkarahisar ilinin Emirdağ ilçesine bağlı bir köydür.Yarıkkaya Köyü İlk olarak osmanlı imparatorluğu döneminde şu anda eski köy olarak bilinen ayna su mevkiinde Osmaniye Köyü olarak kuruldu.

Osmaniye köyünde sıtma salgını sebebiyle toplu ölümler oldu. Geride kalanların bir bölümü Kutahya ve Akşehire yerleşti.Diğer geride kalanlar ise karataş tepesinin eteklerine yarıkkaya ismiyle kuruldu.1900 yıllarda Bulgaristan muhacirleri yerleştirildi.

Yarıkkaya koyu muhacir koyu olarak anılmaya başlandı. Halen Bağlık, Arabatın burnu, Koyun dogu girişi bolgesinde Toplu Mezarlar bulunmaktadır. (Turgut ÇABUK Mart.2008) Köyle ilgili daha geniş bilgiyi www.yarikkaya.com sitesinden edinebilirsiniz. (Cengiz KURNAZ)

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

YEMEK Kırma, peksimet,(bayramlarda kobalak), dızmana, macir somun ekmeği, akıtma, yarımca, sini mantısı, çörek, mercimekli bükme, yogurtlu macir mantısı, ünük tatlısı, baklava...

Afyonkarahisar iline 105 km, Emirdağ ilçesine 35 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Köyün nüfusu:
2009    140
2007    151
2000    166
1997    195

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ve kanalizasyon altyapısı vardır.

PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


 

 

 

 

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.