Afyon Emirdağ Yenikapı Köyü

Afyon Emirdağ Yenikapı Köyü

Yenikapı köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Emirdağ ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yenikapı, Afyonkarahisar ilinin Emirdağ ilçesine bağlı bir köydür.Eski adı Pörnek, yeni adı Yenikapı, Afyon ili Emirdağ ilçesine bağlı bir köydür.Tarihi ve bilimsel belgelere dayanılarak yapılan araştırmalara göre köy halkıTürkmen'dir.

Pörnekler aşireti OĞUZ TÜRKMEN boyudur. Alcı'lar, Şamatlar, Kipriler bu boyun içinde yer alır. Şamat Müslümanlar Lübnan'a eskiden Şam'a bağlı anlamında ŞAMAT derlerdi. Şamatlılar Lübnan üzerinden Anadolu'ya gelmiş Türkmen aşiretidir.

Kipriler Azerbaycan da yaygın olarak yerleşmiştir. Pörneklerin bir kısmı Doğu Anadolu'da güçlü olan Kürt aşiretlerine sığınmış ve zaman içerisinde Kürtleşmişlerdir. Pörnek veya Pürnek bir otlakta otlayan çok sayıdaki koyun sürülerinden her bir sürüye bir pörnek denir. Adı buradan gelmektedir ve Türkçedir.

Ancak bu TÜRKMEN aşireti köyünün adı YENİKAPI olarak değiştirilmiştir. Türkiye'nin değişik bölgelerinde PÖRNEK veya PÜRNEK adıyla çok sayıda köy bulunmaktadır. Sakarya ırmağının bir kolu olan Çıldırım çayı Afyon-Emirdağ-Pörnek (Yenikapı) köyü sınırları içinden geçer.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Afyonkarahisar iline 88, Emirdağ ilçesine 18 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Köyün nüfusu:
2000    449
1997    415

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.

PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 


 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum