Afyon Evciler Bostancı Köyü

Afyon Evciler Bostancı Köyü

Bostancı köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Evciler ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Bostancı, Afyonkarahisar ilinin Evciler ilçesine bağlı bir köydür.Mucan Yörük boylarından olan Bostancı köyünün kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle beraber yaklaşık olarak Rumi 1303 (Miladi 1887) yılında kurulduğu tahmin edilmektedir. Bu tarihlerde oluşan kıtlık sebebi ile yerleşen bir kısım Yörüklerin geri döndükleri bilinmektedir.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Antalya tarafından Mucan Yörük boylarından kopup gelen bir grup Yörük ailesi Burdur, Isparta istikametinden Denizli-Afyonkarahisar sınırları içerisinde bulunan yöreye gelerek, bugünkü KARATAŞ köyü ve ÖRÜLÜ köylerine (şimdiki Örmekuyu Köyü) yerleşmişlerdir.

Diğer bir grup ise Denizli’nin Çivril ilçesine bağlı Gökgöl köyünün bulunduğu sulak araziye gelerek buraya yerleşmeye karar vermişlerdir.

Bir süre konar–göçer vaziyette buralarda yaşmışlardır. Fakat; su kenarında sineklerin çok olması ve develerine (zamanın en iyi ve tek ulaşım aracı) zarar vermesi sebebi ile bugünkü köyümüz olan (Afyonkarahisar ili Evciler ilçesi Bostancı köyü) tepeye gelerek burada evlerini yapmaya karar vermişlerdir.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Bostancı Köyüne yerleştikten sonra hayvanlarını otlatmak için yine belli zamanlarda Dinar ile Sandıklı ilçeleri arasında bulunan KUMALAR mevkiine ve başka yaylalara göç edip tekrar evlerinin bulunduğu köye dönmüşlerdir.

Bu durum belli bir zaman devam etmiş ve yavaş yavaş köyün çevresinde kalarak göç etmeyi bırakmışlar ve yerleşik düzene geçmişlerdir.

Bostancı köyü, önce Denizli ili Çivril ilçesine bağlı bir köy iken daha sonra Afyonkarahisar ili Dinar ilçesine, sonra Dazkırı ve daha sonra bugünkü ilçemiz olan Evciler’e bağlanmıştır

Afyonkarahisar'ın merkezine 134 km uzaklıktadır.Evciler ilçesine 34 Km. uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Köyün nüfusu:
2000    161
1997    156

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ama faal değildir. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ama PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.