Afyon Hocalar Avgancık Köyü

Afyon Hocalar Avgancık Köyü

Avgancık köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Hocalar ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Avgancık, Afyonkarahisar ilinin Hocalar ilçesine bağlı bir köydür. Avgancık Köyü adını bundan yıllar yıllar önce;şimdiki köy camisinin hemen önünde bulunan şu anda kurumuş olan eski köy çeşmesinin önünde vukuu bulan bir olaydan adını almıştır.

Çeşme önünde hem dinlenmek hem de gönüllerini serinletmek için gelen iki bıldırcın avcısının başına gelenlerden ibarettir.Avcılardan biri su içmek üzereyken diğer avcı onu çalıların arasında bir bıldırcın sanır ve tüfeğini doğrultup çalıların arkasında su içmekte olan arkadışını vurur ve olay sonrasında şöyle seslenir:

"Vay anam ben ne yaptım arkadaşımı vurdum.Daha bi daha buraya ava gelmem.Buranın "avı ganlı"" der.Bu söz yıllar boyu dillerde pelesenk olur.Zamanlı "avı ganlı,avı gancık ve en son bu günkü adı olan Avgancık adını alır.

Yerli halk ise günümüzde bu yerleşim yerine kısaca "Avgan"da demektedir.Hatta çoğu kimseler bu 1480 rakımlı tepeye Avganın Tepe olarak da tarif etmektedir.Afyonkarahisar'ın merkezine 124 km uzaklıktadır.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Hocalar ilçesine 24 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

Köyün nüfusu:
2010    279
2000    256
1997    224

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ


Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ama PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Köyde bir dönem iki tane olan bakkal sayısı;köylünün veresiye alışverişlerinden dolayı zamanla ilk önce bire sonraları ise sıfıra düşmüştür.Şu anda köyde mevcut bakkal bulunmamaktadır.

Köylü ise mevcut alış veriş işlerini salı ve pazar günleri köy meydanına seyyar olarak kurulan köylünün yaşar bakkal adını verdikleri çerçiden sağlamaktadır.Adı geçen bakkalda tekel sigaraları dışında başka ürün bulunmamaktadır.

Köy camisi inşaatı yıllardan beri sürmekte olup halen daha bir minaresi bulunmamaktadır.Köy camisinin yıllardır patlak olup birtürlü düzen tutmayan hoparlöründen her vakit o gür sesiyle bizlere hizmet vermek için yılmadan çalışan cami hocamızı da unutmamak gerekir.

Köyümüz Avgancık Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulu 1970 yılından beri hizmet vermektedir.Köyümüz okulu tek öğretmenli olup 1-5 sınıfları tek derste eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.Köy Öğretmenimiz Fikret KIRGIZ'ı okulumuz imkânları çerçevesinde yapmış olduğu özverili çalışmalarını da göz ardı etmemelidir.

 


 

 

 

 

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.