Afyon Hocalar Devlethan Köyü

Afyon Hocalar Devlethan Köyü

Devlethan köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Hocalar ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Devlethan, Afyonkarahisar ilinin Hocalar ilçesine bağlı bir köydür.Devlet Han, Muhammet Buhari'nin oğludur. Alp Arslan'ın büyük komutanlarından Ebul Ebul Kasım Saltuk'un kardeşidir. 1071 Yılındaki zaferden sonra Alp Arslan, başarılarından dolayı Erzurum bölgesini "ikta" olarak Ebul Kasım Saltuk'a verdi.

Ebul Kasım Saltuk, 1072 yılında Erzurum merkez olmak üzere Doğu Anadolu'da ilk Türk beyliği olan "Saltukoğlu Beyliği"ni kurdu.

Ebul Kasım'dan sonra beyliğin başına Ali Saltuk, sonra kardeşi Emir Gazi Saltuk, sonra Ali Saltuk'un oğlu İzzettin Saltuk, sonra onun oğlu Muhammet Saltuk, sonra onun oğlu Melik Şah Saltuk geçti. Anadolu Selçuklu sultanı Rüknettin Süleyman, 1202 yılında Saltuklu Beyliğini ortadan kaldırdı.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Sarı Saltuk da Melik Şah Saltuk'un oğludur. Asıl Adı "Şerif Hızır" dır. Hoca Ahmet Yesevi'nin öğrencisi olan Sarı Saltuk'tur.Ebul Kasım Saltuk, Malazgirt zaferinden sonra, ordusunun başında(ordusunun ana gücünü Oğuzlar'ın 24 boyundan biri olan Çepniler oluşturuyordu) kardeşi Devlet Han'la birlikte Afyon Bolvadin'e dek geldi.

Daha sonra kardeşi Devlet Han, Afyon/Hocalı ilçesine bağlı "Devlethan" köyünü kurup, oraya yerleşti. Ağabeyi Ebul Kasım Saltuk, Erzurum'a dönüp, 1072 yılında "Saltukoğlu Beyliği"ni kurdu.
  Sarı Saltuk'un oğlu İbrahim Saltuk, 2.Alaattin Keykubat'ın veziri olup, onunla birlikte Hanbalık(Karakurum'a dek gitti. Dönüşte 4.Kılıçarslan, kardeşi 2.Alaattin Keykubat'ı Erzincan'da zehirledi(1254). İbrahim Saltuk'da Bor'a yerleşti. Bor'daki Sarı Saltuk türbesi ona aittir.
  Sarı Saltuk'un 2.oğlu İsmail Saltuk'da 1259 yılında Sinop ve Amasya'yı Rum Pontus işgalinden kurtardıktan sonra 12.000 çadır Türkmenle Bulgaristan/Varna ile Romanya/Babadağ arasındaki Deliorman bölgesine yerleşti.

Türbesi Babadağ/İsakça kentindedir.Sarı Saltuk'un 3.oğlu Süleyman Han, 1277 yılında Çemişkezek(Tunceli) bölgesini ele geçirip Melkişan Saltuklu Beyliğini kurdu.(Geniş bilgi için Araştırmacı-Yazar Veli Saltık'ın Sarı Saltuk ve Saltuklular adlı kitabına bakınız).

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

Afyonkarahisar'ın merkezine 97 km uzaklıktadır.Hocalar ilçesine 3 km uzaklıktadır.Arazi yapısı engebelidir.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Köyün nüfusu:
2010    681
2000    638
1990    757

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ama PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


 

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
1
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.