Afyon İhsaniye Kadımürsel Köyü

Afyon İhsaniye Kadımürsel Köyü

Kadımürsel köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin İhsaniye ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Kadımürsel, Afyonkarahisar ilinin İhsaniye ilçesine bağlı bir köydür.Köy halkı, çok eskiden şu anda bulunduğu meraya yerleşmiştir. Bulunduğu bölgede en büyük merası olan köydür. Kurtuluş savaşında Yunan Ordusunun Komuta Kontrol Merkezi olarak kullanılmıştır.

Domrum olarak geçen arazi kesiminde Yunan Tümeni Konuşlanmıştır. Tarihi kalıntıları, efsanevi hikâyelerle beslenen hazine avcıları tarafından yok edilmektedir.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Afyonkarahisar halk kültürü egemendir. Önemli özelliği ise Orta Asya'dan gelen atalarımızın birbirilerini tanımak için hep dağ yamaçlarına mesken tutacaklarını sözünü hatırlatır türdendendir.

Çünkü Afyon ovasına Murat Dağlarına kadar olan kesimde en hakim olan Elmalı Dağının güney yamaçlarına kurulmuştur. Komşu bulunduğu 9 köy ve kasabanın 3 tanesi sonradan bölgesine yerleştirilmiş olan göçmen muhacir köyüdür.

Konuşma olarak Afyonkarahisar ağzıyla konuşulmaktadır.Mevki olarak Afyonkarahisara yakın olduğu için kültürel etkileşim genellikle Afyonkarahisar ile olmaktadır.

Afyonkarahisar'ın merkezine 50 km uzaklıktadır.Kütahya il sınırındadır.Kütahya - afyon karayolu ile kütahya - afyon demir yolu arasındadır.Karayoluna 9 km uzaklıktadır

İhsaniye ilçesine 17 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.12 ay müddetince sürekli rüzgar altındadır.rüzgar santrali kurulabilir.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

Köyün nüfusu:
2007    228
2000    228
1997    191

Köyün nüfusu gün geçtikçe azalmaktadır ve yaşlı nüfus artmaktadır. Bunun nedeni gençlerin şehre gitmesidir.Köyde bakkal , kahvehane vb. şeyler olmadığı ve nüfus çok az olduğu için şehre göç etmektedirler.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde en çok bulunan traktör çeşidi "135 massey ferguson"dur.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyde yetişen ürünler: Buğday, arpa, nohut, ayçiçeği, haşhaş, karpuz, kavun, kabak, ayrıca hayvancılıkla uğraşıldığından süt ve yumurtada üretilir. Köylüler, gübrenin çok pahalı olduğunu ve yetiştirilen ürünlerin para etmediğini söylemektedir.

Bu nedenle geçim sıkıntısı çeken aileler bulunmaktadır.Köyden en çok göç 1980 ile 1995 yılları arasında iş imkânı fazla olan Kütahya ve Eskişehir'e olmuştur.Köyde, ilköğretim okulu vardır ama faal değildir.

Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyonu vardır. PTT şubesi yoktur ama PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.