Afyon İhsaniye Üçlerkayası Köyü

Afyon İhsaniye Üçlerkayası Köyü

Üçlerkayası köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin İhsaniye ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Üçlerkayası, Afyonkarahisar ilinin İhsaniye ilçesine bağlı bir köydür.Afyonkarahisar ili İhsaniye ilçesine bağlı olan Üçlerkayası Köyü tarihin her döneminde insanları topraklarında barındırmıştır.

Köyümüzün ilk adının Lion (Aslan) olduğu daha sonraları söyleniş tarzına dayalı olarak Liğen olarak değiştiği yaşlılarımız beyanıdır. Cumhuriyet döneminde ise Köyümüzdeki tarihi kayalar dikkate alınarak ÜÇLERKAYASI olarak adlandırılmıştır.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

M.Ö. 2000 yıllarında bölgede Hititler hüküm sürmekteydi, M.Ö. 2000 li yılların sonuna doğru Frigler Anadolu’yu ele geçirerek uzun yıllar bölgeyi hakimiyetleri altına almışlar ve Köyümüzde Arslanlıkaya, Kapıkaya l ve Kapıkaya ll Kybele Kaya Anıtlarının yanı sıra Köy merkezinde pek çok sayıda kayalara oyulmuş yerleşim yerleri, sarnıçlar ve tanrılara sunaklar yapmışlardır.

Bu eserler halen ayakta ve sağlamdır. Üçlerkayası kayalıklarında ve tepelerindeki mezarlardan daha sonraki yıllarda Romalıların yaşadıkları bilinmektedir. M.S. 375 yıllarındaki Büyük

Göçlerlerle Anadolu'ya gelen Türkler, Beylikler halinde bölgede hüküm sürmüşler, Selçuklularında Anadoluya gelmesiyle Devletleşmişlerdir. Türkiye Selçuklu Devleti/1092-1307 Sâhib Atâoğulları Beyliği/1275-1342 Sâhib-Atâoğulları Beyliği

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

Bu beyliğin kurucusu Ebû Bekir oğlu Hüseyin oğlu Sâhib Ata Fahreddin Ali, 1266'dan 1285'e kadar 19 yıl Türkiye vezîri idi. Büyük bir devlet adamı olarak tanınmış, pek çok da hayır eseri bırakmış, ilmi ve güzel sanatları himaye eylemiştir.

Sâhib Ata, hayatında Afyon'u malikâne olarak aldı. O zamana kadar "Kara Hisar" denen şehre onun adına izafeten "Karahisâr-ı Sâhib dendi. Sonra "Afyonkarahisar" olmuştur Sâhib Ata, oğullarının niyabeti ile Afyon başkent olmak üzere çevrenin beyliğini idare etti.

1285 Kasımında Aksaray'da öldü. Oğulları Tâceddin Hüseyin ile Nusreteddin Hasan, 1276 Mayıs'ında yani babalarından önce öldürülmüşlerdi. Kızı Melike Hatun'un da adını biliyoruz. Yerine geçen torunu Şemseddin Ahmed Bey, Hasan Bey'in oğludur.

Ahmed Bey, Germiyanoğlu'nun damadı idi. O da öldürülünce yerine oğulları Nusreteddin Ahmed ve Muzaffereddin Devlet beyler geçtiler. Ahmed Bey, tahttan feragat edip Kütahya'ya ana tarafından bağlı bulunduğu Germiyan Sarayı'na gitti.

1308'e kadar Türkiye Hakanlığı'nın bir parçasını teşkil eden beylik, sonuna kadar İlhanlılar'ı metbû tanımıştır. Önce bütün Afyon çevresine hâkimken, gittikçe küçülmüş, şehirle civarından ibaret kalmış, daha fazla Germiyan tesirine düşmüş, nihayet Germiyan beyliğine katılmıştır.

Devlet Bey'in oğulları, Germiyanoğulları zamanında da şehirde nafiz olmuşlardır. Bazı kitaplarda Afyon'a, bu Devlet Bey'e izafeten "Kara-Hisâr-ı Devle" de denilmektedir.

Karamanoğlu Mehmed Bey ve düzmece Selçuklu şehzâdesi Siyavuş'un Konya'ya hâkim olmaları üzerine Sâhib Atâoğulları Karahisar'da asker toplayarak onlara karşı harekete geçtiler.Siyavuş ve Mehmed Bey de Akşehir istikametinde yürüdüler.

Tâceddin Hüseyin ve Nusreddîn Hasan bu mücadelede öldürüldüler (1277). Bundan sonra beyliğin başına Hasan'ın oğlu Şemsedîn Mehmed geçti. Onun devrinden itibaren takriben yirmi yıl süreyle Denizli bölgesi Sâhib Atâoğulları ve Germiyanoğulları arasında bir çekişme sahası olmuştu.

İlhanlı Beylerbeyi Emîr Çoban Anadolu'ya geldiği zaman itaatlerini bildiren Anadolu beylikleri arasında Sâhib Atâoğulları da bulunuyordu (1314). Bu beyliğin başında daha sonra Şemseddîn Mehmed'in oğlu Nusreteddîn Ahmed'i görüyoruz.

İlhanlıların Anadolu valisi Timurtaş, batı uçlarında, gaza (savaş) yapan TÜRKMENLERİ itaat altına almak için ilerlediği sırada Nusreteddîn Ahmed Germiyanoğullarının yanına kaçtı. Daha sonra Timurtaş'ın Mısır'a kaçmak zorunda kalması üzerine (1327) Nusreteddîn Ahmed ülkesine döndü ve Germiyanoğullarının hâkimiyetini tanıdı.

Onun 1342'den sonra öldüğü tahmin ediliyor. Bu tarihten sonra Sâhib-Atâoğullarının toprakları Germiyanoğulları tarafından ilhak edilmiştir. Şu anda da Afyonkarahisar ilinde Beyliğin adını taşıyan bir mahalle mevcuttur.

Daha sonraki yıllarda Beylikler Osmanlı Devletine bağlanmıştır. Osmanlı Devletinin 1923 de son bulmasıyla yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuştur.Oğuz Türkmenleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Afyonkarahisar'ın merkezine 42 km uzaklıktadır.İhsaniye ilçesine 7 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Yazları sıcak ve kurak olup, kışları çok soğuk ve aşırı kar yağışlıdır.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün nüfusu:
2010    545
2007    563
2000    582
1997    631

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ama PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur ama sağlık evi vardır.

Köy halkı arasında aşağı ve yukarı Cami olmak üzere iki adet cami bulunmaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca köyde günde 20 ton süt işleme kapasiteli süt entegre tesisi bulunmaktadır.

 


 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.