Afyon İhsaniye Yiğitpınarı Köyü

Afyon İhsaniye Yiğitpınarı Köyü

Yiğitpınarı köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin İhsaniye ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Yiğitpınarı, Afyon ilinin İhsaniye ilçesine bağlı bir köydür.1877 yılıda bulgaristan göç edilerek eski çeşme mevkilerinde ilk köy kurulmuş daha sonralarda 1 km kadar güney batıya doğru kayılarak şimdi bulunduğu yere koğuşlanmıştır.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Yiğitpınarı köyü Afyon İli İhsaniye ilçesine bağlı bir köydür. Afyonkarahisar iline yaklaşık 44 kilometre, İhsaniye ilçesine yaklaşık 9 Kilometre mesafededir. Kuzeyinde Oğulbeyli (Kabalar) Köyü, Kuzey batısında Kadımürsel Köyü.

Kuzey Doğusunda, Döğer Köyü ile Üçler Kayası (İlyen) Köyü, Güney Doğusunda Muratlar Köyü, Güneyinde Karacaahmet Köyü Batısında ise Hacıbeyli köyü ile Orhanlı (Mazılık) köyleri bulunmaktadır.

Yiğitpınarı Köyünün etraf köylerdeki bilinen adı Karapınar Köyüdür. Köyün ilk resmi adı İCADİYE'DİR. Köyün adı 1950'li yılların sonuna doğru değiştirilerek Bugünkü adı olan YİĞİTPINARI Köyü ismini almıştır.

Köy halkı Balkan Türklerinden olup, 1877 Osmanlı-Rus savaşından sonra Bulgaristan'ın Tırnova ilinin Selviova ilçesinin Malkoçova (Bugünkü adı Bourya) olan köyden göç ederek Türkiyeye gelmiştir.

Göç yaklaşık yedi sene sürmüş, çeşitli yerlerde geçici ikamet edilmiş, daha sonra bugünkü yerde ikamet edilmesine karar verilmiştir. Köy halkı bugünkü ikamet yerine 30 hane olarak göç etmiş,daha sonra 70 haneye kadar çıkmıştır.

Yiğitpınarı köyünün bulunduğu arazi sulanabilir olmadığından geçim şartları nedeniyle Köy halkı tekrar 1950'li yıların ortalarından başlamak üzere ağırlıklı olarak Kütahya, Afyon, Eskişehir ve Manisa ili Salihli ilçesine göç etmeye başlamıştır. Bugün Kütahyada yaklaşık 250 hane bulunmaktadır.

Köy Halkı eğitime çok önem vermiştir. Halen köyde yaklaşık yaklaşık 30 hane bulunmaktadır. Köyde ikamet edenlerin tamamı Sosyal Güvenlik Kurumlarından emekli aylığı almaktadır. Köyde ikamet edenlerin yaş ortalaması 50 yaşın üzerindedir. Köyün İlkokulu 1975 yılından itibaren öğrenci bulunmadığından kapalıdır.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

Yiğitpınarı köyünde Elektrik, İçme suyu, telefon ve kanalizasyon bulunmaktadır. Köy, İhsaniye ilçesi ile Kütahya ve Afyon illerine asfalt yol ile bağlıdır. Kütahya iline tahminen 67 Kilometre mesafededir.

Yiğitpınarı Köyünün Bulgaristan dan geldiği yer bilinmekte olup, Osmanlı döneminde Bulgaristan’a Türkiye’nin neresinden hangi beyliğinden ve kaç yılında gittiği bilinmemektedir. Yaptığım araştırmalar sonucunda Bulgaristan'a, Oğuz Karaman beyliğinden ( Karamanoğulları ) gittiği kanısı ağırlık kazanmaktadır.BALKAN OĞUZ TÜRKLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Afyonkarahisar'ın merkezine 45 km, İhsaniye ilçesine 10 km uzaklıktadır. Komşu köyleri: Muratlar, Kadımürsel, Karacaahmet, Hacıbeyli, Mazırlık, Döğer.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün nüfusu:
2007    92
2000    97
1997    99

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ama faal değildir. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ama PTT acentesi vardır.

Sağlık ocağı yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Gölet mevcuttur. Çocuk parkı yapılmıştır.

 


 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.