Afyon İscehisar Alanyurt Köyü

Afyon İscehisar Alanyurt Köyü

Alanyurt köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin İscehisar ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Alanyurt, Afyonkarahisar ilinin İscehisar ilçesine bağlı bir belediyedir.Alanyurt kasabası doğudan batıya uzanan Şaphane dağları, Bakacak dağları,agın daglarıyla mekan gediği ile Eğmür özü arasına kurulmuştur.

Şaphane,Gölcük dedeli değirmenderesi bakacak ve .Kıyır deresinin katılması ile suları çogalan Seydiler deresi , Sakarya ırmagına katılır.

Kuzeyinde EYNEHANKUZVİRAN(ÖKSÜZLER, DEREKÖY,KUZVİRAN,KILDİRLER) kıyır, eski eymir, Akhisar gökçe yayla köyleri güneyinde olukpınar köyü doğusunda çatağıl köyü , çatağıl karşı mahalle veağzı kara mahallesi ve kürt yurdu mahalleleri ile doğlat köyü batısında Selimiye köyü ile sınırlıdır.

Afyon’a 49 km isçehisara 19 km olup Eskişehir il sınırında 1635 Nüfuslu bir kasabadır.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Günümüzden yaklaşık 400 milyon yıl önce jeolojik(paleozoyik) devirde oluşmuş başkalaşım (metamorfik)kayaçlardır.Bu kayaçlar kuvars, muskovit, serisit ve klorit şişt türü metamorfit kayaçlardan oluşmuştur.

Bölgedeki en eski yerleşim merkezlerindendir.bulunan eserler buranın geçmişini 5 bin yıl öncesine ‘Eski Tunç Çağına’ kadar götürür. Burada yapılan kazılarda bulunaneski tunç çagına ait eserler bulunmuştur.

Balta , bıçak , ok uçları, dikiş iğneleri, süs iğneleri, kulplu kulpsuz bardaklar , içki kapları , ağzı gagalı kaplar ve bu devrin özelligini yansıtan çeşitli toprak kaplar çıkmıştır. Bu eserler içerisinde en ilginci , litaretüre bavurdu testisi olarak geçen ana tanrıça başlı testidir.

Bu testi mö 3000 yılına aittir.afyon arkeoloji müzesinde sergilenen bu testi 5 bin yılından bu güne Anadolu kadınını anlatmaktadır. Su her devirde kutsaldır.hayatın en önemli unsurlarındandır. Bu testilerle tanrıları özel törenle su ve kutsal içki sunuyordu.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

Frigya salutarist adı verilen bu bölgenin yerleşim birimlerinden birisi olan Bavurdu Frigya, roma ve Bizans dönemlerinde özelligini korumuştur.roma devrinin muhteşem şehri dokimeion’un banliyösü olduğu için gelişmiştir.

Burada yapılan kazılarda çıkan çengelli iğneler süs eşyaları demir ok uçları frigya dönemine aittir.Afyon il merkezine 40 km, İscehisar ilçesine ise 17 km uzaklıktadır.Alanyurt´tun iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Kışlar sert ve soğuk, yazlar ise sıcak geçer.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün nüfusu:
2007    2450
1997    1761
1990    2405

Belde ekonomisi tarım, hayvancılık ve turizme dayalıdır.Beldenin ayrıca beş mahallesi vardır.Beldeye ulaşımı sağlayan yollar stabilize asfalt olup belde içi parke taşları ile döşenmiştir. Burada bir Sağlık Ocağı, iki İlköğretim Okulu ve bir PTT şubesi vardır.

 


 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.