Afyon Sandıklı Alamescit Köyü

Afyon Sandıklı Alamescit Köyü

Alamescit köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Sandıklı ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Alamescit, Afyonkarahisar ilinin Sandıklı ilçesine bağlı bir köydür.Alamescit, antik Stektorion şehrinin 2 km kuzey doğusunda yer almaktadır. Roma İmparatorluğu altında iken sikke basan bu şehir, Sandıklı İlçesi'ndeki Alamescit yakınlarında Kocahöyük denilen bir tepe üzerindeydi.

Bu höyüğün yamacında küçük bir tiyatronun kalıntıları meydana çıkarılmıştır. Menteş Baba Türbesi'nde, eski şehrin muhtemel yerinin belirlenmesini sağlayan, imparator Nerva onuruna Latince bir yazıt ve Bizans mimarisine ait çeşitli parçalar mevcuttur.

Bir tepe üzerinde yakın bir civarda, dönemi bilinemeyen ve harç kullanılmadan taşlardan yapılmış büyük bir kale ile batıya doğru uzanan dağlarda birkaç küçük kilise temelleri vardır. Pausanias'a göre Stektorion hudutlarının içinde, kahraman Mygdon'un mezarı vardır. Homer, Mygdon için Otreus ile birlikte Friglerin lideri olarak bahsetmektedir.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Sandıklı ovasında, biçer-döver, traktör gibi modern tarım makinalarını ilk kullanan köydür. Öncülüğünü ise "Arık" lakablı Ahmet CİHAN yapmıştır. İnce, uzun ve esmer fiziği ile bu lakab verilmiştir.Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında fazla bir bilgi yoktur.

Köyün gelenekleri arasında dini bayramlarda oda adı verilen özel bir yerde sülalenin erkekleri birlikte yemek yer. Oda ziyaretleri gerçekleştirilir. Bu odalar eskiden gelen misafirlerin ağırlandığı yerlerdi. Oda adı verilen yerlerde, kişilerin kalacağı yer ve hayvanları için de bir barınak bulunurdu.

Misafirlerin yemek ve diğer ihtiyaçları odanın bağlı bulunduğu sülale tarafından karşılanırdı. Ama günümüzde ulaşım araçlarının getirdiği kolaylıklar yüzünden bu odalar artık işlevini yitirmiştir.Afyonkarahisar iline 80 km, Sandıklı ilçesine 20 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Köyün nüfusu:
2010    362
2007    373
2000    475
1997    466

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Sulu tarım yapılan yerlerde özellikle patates ve salatalık ekimi yaygındır. Ayrıca şeker pancarı ve haşhaş tarımı da yapılır. Büyükbaş hayvancılık da mevcuttur.

Gelişen ekonomik sisteme ayak uyduran köy halkı, artık mesafe olarak yakın olan Sandıklı da ikamet etmektedir. Köy bir bakıma yazlık olarak, tarımsal faaliyetler çerçevesinde kullanılmaktadır. Bu göç sebebiyle köyde yaşayan nüfus her geçen yıl azalmakta ve haliyle yaş ortalaması da yükselmektedir.

 


 

 

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.