Afyon Sandıklı Çevrepınar Köyü

Afyon Sandıklı Çevrepınar Köyü

Çevrepınar köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Sandıklı ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Çevrepınar, Afyonkarahisar ilinin Sandıklı ilçesine bağlı bir köydür.Eski adı Kirter olan Çevrepınar köyünün köy statüsünü aldığı tarih yazılı kaynaklarda "Kirter Kuruluş Hicri: 1227 olarak geçer, sonradan Kilter olarak da söylenmişse de 1960'lı yılların ortalarında resmen yeni adı Çevrepınar olarak değiştirilmiştir.

Çevrepınar adını alması ise, isim verildiği yılın bol yağışlı geçmesinden ilk baharda köy çevresinde oluşan pınarlardan esinlenerek bu ismi almıştır.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Omac asi, Bükme gibi yerel yemekler sevilir. tatli olarak Pelte bilinip, Kendilerine has cörekleri yenilesidir. Senede bir defa yagmur duasina cikarlar, agaca caput baglama yok ise de, yatirlarda dua ettikleri bilinir.Afyonkarahisar iline 88 km, Sandıklı ilçesine 28 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Yıllara göre köy nüfus verileri:
2010    377
2007    362
2000    408
1997    382

Köyün nüfusunun büyük kismi yurtdisinda, özellikle isvicrenin Basel kantonunda yasamaktadir. Ufak bir kismi ise Denizliye göc etmistir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak 1.2.3 ncü sınıflar ve ana sınıfı okutulmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır.

Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır faal değildir. Morg binası ve iki adet morgu vardır. Köyden Sandıklı, Banaz ve Çivril' e ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum