Afyon Sandıklı Dodurga Köyü

Afyon Sandıklı Dodurga Köyü

Dodurga köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Sandıklı ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Dodurga, Afyonkarahisar ilinin Sandıklı ilçesine bağlı bir köydür.Köyümüzün adı, Türkiye Türklerinin büyük çoğunluğunu teşkil eden Oğuz Türkleri ile yakından ilişkilidir.

Köye ismini veren Oğuz Türklerinin 24 boyundan biri olan Dodurga boyu ise, Oğuzların Boz-Ok’lar koluna bağlıdır. Dodurga boyunun, Oğuz Han’ın altı oğlundan biri olan Ay Han’dan çoğaldığı kabul edilmektedir.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Dodurga kelimesi eski Türkçe’de “Ülke alan, mülk tutan, yerleşip sahip çıkan, yurt edinen” anlamlarına gelmektedir (Faruk Sümer, 1992’ye atfen, Dağdaş ve Dağdaş, 2001, s. 42-44). Anadolu’nun fetih ve iskânında en önemli görevi Oğuz boyları üstlenmişlerdir.

Çünkü Oğuzlar Anadolu’ya gelirken tamamen müslüman olmuşlar ve bu sebeble müslüman Türk manasına Türkmen adıyla anılmaya, daha 11. asrın başında başlanmışlardır.İslam Ansiklopedisi, 9. Cilt, MEB Yayınevi, İstanbul, 1945, s. 383, 384.

Türklerin Denizli ve Burdur’da görülmeleri ilk defa 1070 yılında gerçekleşmiştir. Sultan Alparslan’ın akıncı komutanlarından Afşin Bey, maiyetindeki Türk birlikleri ile Malazgirt Savaşından önce 1070 yılında Honaz (Colossea)’ı alarak Denizli’ye kadar gelmiştir.

Denizli yakınlarındaki Laodikya ve Khonai (Honaz)’ı ele geçirip yağmalamış ve geri çekilmişlerdir (Umar, 1998, s. 80).I. Mes’ud dönemlerinde Türkmenler akın akın bölgeye yerleşmişlerdir.

II. Kılıçarslan’ın Bizanslıları Denizli’de, Çivril yakınlarındaki Kufi çayı vadisi’[1]nde, (Myriokephalon)’da kesin olarak mağlup etmesinden sonra da (17 Eylül 1176) Anadolu topraklarının ilelebet sahibi olmuşuzdur.Hatta Kufi Çayı Vadisinde Türkmenlerin kazandığı zafer, müslümanlar arasında “Malazgirt Zaferine benzer bir bayram havası” meydana getirmiştir (Turan, 1981, s. 305).

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Kemal Göde, ‘Anadolu’nun vatanlaşmasında Myrokephalon zaferinin yeri ve önemi’, “Myrokephalon Savaşı” ve II. Sempozyum Bildirileri, Çivril Belediyesi Kültür Hizmetleri Yayın Nu: 1, Basım Ajans Matbaası, Denizli, Ağustos 1997, s. 48,49.

Ahmed Halaçoğlu, ‘Myrokephalon Savaşı’nın Önemli Sonuçları ve Yeri Meselesi’, “Myrokephalon Savaşı” ve II. Sempozyum Bildirileri, Çivril Belediyesi Kültür Hizmetleri Yayın Nu: 1, Basım Ajans Matbaası, Denizli, Ağustos 1997, s. 38, 39.

Münir Sayhan, ‘Neden Kufi Çayı Vadisi’, “Myrokephalon Savaşı” ve II. Sempozyum Bildirileri, Çivril Belediyesi Kültür Hizmetleri Yayın Nu: 1, Basım Ajans Matbaası, Denizli, Ağustos 1997, s. 41-45.

Kemal Turfan, ‘Myrokephalon savaşı üzerine yeni görüşlerimiz ve Anadolu’nun bir Türk vatanı oluşu’, “Myrokephalon Savaşı” ve II. Sempozyum Bildirileri, Çivril Belediyesi Kültür Hizmetleri Yayın Nu: 1, Basım Ajans Matbaası, Denizli, Ağustos 1997, s. 24-25.

Bilge Umar, ‘İkinci Myrokephalon sempozyumuna katkı’, “Myrokephalon Savaşı” ve II. Sempozyum Bildirileri, Çivril Belediyesi Kültür Hizmetleri Yayın Nu: 1, Basım Ajans Matbaası, Denizli, Ağustos 1997, s. 51-56.

Bilge Umar, 1990, Myrokephalon Savaşının Yeri: Çivril Yakınında Kufi Çayı Vadisi, Bilge Umar, 1998, Türkiye Halkının Ortaçağ Tarihi, s. 111-112 (Bilge Umar da, savaşın Çivril’deki Kufi Çayı Vadisinde geçtiğini delilleriyle ortaya koymuştur).

Yurt Ansiklopedisi, Türkiye, İl İl: Dünü, Bugünü, Yarını, Denizli, s. 2132, 2135, 2136.İslam Ansiklopedisi, 10. Cilt, MEB Yayınevi, İstanbul, 1945, s. 381.Ürküt’ün kızı, Dodurga’nın kazı...Sandıklı-Dodurga köyünün kaz yetiştiriciliği ünlüdür.

Sandıklı-Dodurga’nın kaz yetiştiriciliği ünlüdür. “Ürküt’ün kızı, Dodurga’nın kazı...” sözü Sandıklı’da meşhurdur.Afyonkarahisar iline 79 km, Sandıklı ilçesine 18 km uzaklıktadır. Antalya Bölünmüş Yoluna yaklaşık bir km mesafede, Sandıklı Ovasında yerleşik bir köydür.

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi ile Karasal iklimin geçiş yaptığı, karasal iklimin daha baskın olduğu iklim tipine yakındır.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Nüfusun  Dönemlere Göre Değişim Seyri:

'1935 :223

'1960 :374

'1980 :436

'1990 :430

'2008 :288

2010  :297

Köyün ekonomisi tarım ve kaz yetiştiriciliği de dahil hayvancılığa dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu vardır kullanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ile kanalizasyon şebekesi vardır. PTT acentesi mevcuttur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.