Afyon Sandıklı Karacaören Köyü

Afyon Sandıklı Karacaören Köyü

Karacaören köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Sandıklı ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Karacaören, Afyonkarahisar ilinin Sandıklı ilçesine bağlı bir köydür.Karacaören köyü Osmanlı arşivlerine göre iki köy olarak geçmektedir. Yukarı köy, Aşağı köy Yukarı köy diye. Yukarı köy 18.ci asrın ortalarında Mekke'den gelmiştir aynı zamanda seyyid dirler.

İlk yerleşim yerleri şimdiki göletin doğu tarafı eski kayıtlarda Arab camii mevkii olarak gecer. Aşagı köy 16.cı asırda Kerkük den gelmiştirler. Sandıklı'nın yukarısında şimdi igdelik olarak bilinen eski kayıtlarda Aşağı Köy olarak geçer.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

İlk yerleşimi bir tasavvuf dergahıdır. Dergahın başında Kutsi Baba vardı. Kısa sürede dergaha ragbet artı köye dönüştü. Kutsi Baba'nın birde Divanı vardır. Şu anada kabri harabe halindedir. Kutsi Baba İslam alimleri tarafından tanınan mübarek alim ve mutasvvuftı.

Aşagı köyde cıkan yangın köyü yok eder aşağı köylülerin bir kısmı Sandıklı hisar mahallesine yerleştirilir perişan vaziyetteki kişilere halk.

Perişanlara yardım diyerek yardım istemeye cıkarla Hisar mahalesindeki bu kişiler o zamandan bu yana perişanlar lakabı ile anılır. Aşağı köyde ki bu yangından dolayı yedi hane şimdiki karacaören köyünün olduğu yere yerleşiyor.

Bu kişilerin şimdiki soyadları Sarı ve Şeker'dir. Bu olaylardan sonra (25-30 sene sonra) Yukaı köy'deki seyyid Araplar şimdiki Karacaören'e inerler.Karacaören köyünün belli başlı yemekleri: başta et yemekleri çeşitleri, bükmeli, katmer, bulgur pilavı, alacaş,haşhaşlı börek,arap aşı...

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Afyonkarahisar iline 66 km, Sandıklı ilçesine 3,2 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Köyün nüfusu:
2010    556
2007    555
2000    536
1997    562

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyde, ilköğretim okulu vardır 3. sınıfa kadar öğrenim göstermektedir.tasımalı eğıtım yapılmaktadır Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. köyde içile bilir saglıklı temiz suyu mevcuttur.

Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup,özel halk taşıma araçlarıyla yapılmaktadır. köyün ortasından dere geçmektedir,dört adet köprü mevcuttur.köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Köyde intenette bulunmaktadır..Bütün evlerde tv. var vede20-50 kişide bilgisayarda bulumaktadır.Karacaören Göletinin yapılması köyün ekonomisine büyük katkı sağlamıştır. Örtü altı sebzeciliği yaygınlaşmaktadır.

Köyde muşmula (döngel),kestane, ceviz, çilek, kiraz,altın kiraz, kuşburnu yetiştirilmektedir.Ayrıca köy odası geleneği sürdürülmektedir iki adet kahvehane vardır.ayrıca kaynak suyu olarak bey suyu ve maarif suyu çeşmeleri mevcuttur.

 


 

 


 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.