Afyon Sandıklı Karadirek Köyü

Afyon Sandıklı Karadirek Köyü

Karadirek köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Sandıklı ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Karadirek, Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesine bağlı bir köydür. 30 Mart 2014 yerel seçimleriyle beraber belde statüsü kaldırılmıştır.Eski adı Kılandıras'tır. Kılandıras kelimesinin kökeni; Kral Dros, Kral Andreas veya Grandros kelimelerinden biridir.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Sandıklı çevresinde bulunan eski yerleşim yeri ve medeniyet merkezlerinden birisi Frigyalılar'ın ünlü kralı Kral Dros'un adına kurulan ve adını kraldan alan Kral Dros şehridir. Efes-Çatalhöyük arasındaki tarihi mermer yola bağlantısı olan bu şehrin adı sonraları Kılandıras oldu.

Bizans döneminde de yerleşime sahnesi olmuş ve üzüm bağları ile tanınmıştır. Yolların üzerinde stratejik bölgede bulunur ve toprakları tarıma elverişlidir.Karadirek Köyü’nün geçmişinden bu güne kadar sanatsal yapısı incelendiğinde çömlekçilik, özellikle de testi yapımı ilk sırayı almaktadır.

Köyde 15 kadar çömlekçi atölyesi bulunmakta idi. Atölyelerin hepsi evlerin içinde yer alıyordu. Dağlardan getirilen Kil (Kırmızı Toprak) atölyede çeşitli aşamalardan geçerek Testi, Çömlek, Irbık, Bardak vs. yapımında kullanılırdı. Köyümüz genelinde çarklı çömlekçilik yapılmakta idi.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Köyde yapılan çömlekçilik sanat dalının ilginç olan tarafı; Anadolu'da pek az yerde rastlanan reçineyle sırlama yöntemidir. İlk pişirimi yapılmış çömlek, sanki kalaylanacakmış gibi harlı bir ateşte kızdırılmakta, içine atılan reçine tozları üstüpüyle hızla kabın içine sıvanmaktadır.

Böylece kabın içinde sırımsı bir tabaka oluşmaktadır. Bilindiği gibi bu yöntemle sırlamanın sağlığa hiçbir zararı yoktur; reçine aşındıkça aynı yöntemle yenilenmektedir. Buna karşılık sülyenli sırlarla sırlanıp ikinci kez pişirilen kaplarda turşu, yoğurt, peynir, vb. gibi asitli yiyecekler saklandığında hafif bir zehirlenme olur.

Üretimi yapılan çömlekler, il sınırları içerisindeki ilçeler, kasaba ve köylerde alıcı bulurdu. Köyümüzde yaygın olarak testi yapımı daha öncelikli idi. Köyümüzün testileri “Kılandıras Testisi” diye il sınırları içinde meşhur olup ün kazanmıştır.

Gelişen teknolojiye yenik düşen bu sanat dalı günümüzde artık yapılmamaktadır.Karadirek Köyü'nün manevi önderi, Şeyh Sâfâ'dır. 18. yüzyılda yaşamıştır. Karadirek'te tekke-zaviye yaptırarak halka maddi ve manevi konularda rehberlik yapmış mürşid-i kâmil bir Şeyh'tir;

Aynı zamanda Aruz Vezni'ni çok iyi bilen bir Şair'dir. Şair, kendi Divan'ını kaleme almıştır. Bu zâtın hürmetine Karadirek Köyü’nde "Sâfâ-Sefa" adını taşıyan kişi pek çoktur.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün önemli yapıları:
Dört Kemerli Tarihi Taş Köprü
Beldenin iki camiisi mevcuttur:
1) Büyük camii (Aşağı cami)
2) Yeni camii (Tekkeliler camisi)

 

Köyün mahalleleri:
Cumhuriyet Mahallesi
Hürriyet Mahallesi
İstiklal Mahallesi

 

Köyün nüfusu:
2010    757
2007    874
2000    1,132
1997    1,476
1990    2,192
1985    1,406

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.