Afyon Sandıklı Kınık Köyü

Afyon Sandıklı Kınık Köyü

Kınık köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Sandıklı ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Kınık, Afyonkarahisar ilinin Sandıklı ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adını Orta Asya'daki Türk boylarından olan ve aynı zamanda Osmanlı'nın geldiği boy olan Kınık boyu 'ndan aldığı rivayet edilmektedir.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Kınık köyünün geçmişten bu yana yaşatabildiği pek az gelenek kalmıştır. Bunlardan bazıları herhangi bir cemiyette (düğün, cenaze) tüm köy halkı cemiyet sahibine elinden geldiği kadar yardım eder, yemekler hazırlanır, temizlik işleri yapılır.

Ayrıca bayram günleri bayram namazı kılındıktan sonra köy odasında toplanılır. Herkes gücü yettiğince evinden yemek getirir, bu vesileyle bayramlaşılır ve hoş sohbetler edilir.Köyün en geleneksel yemeklerinden bazıları ise sac üzerinde yapılan katmer, bükme, taş fırında veya köy fırınında yapılan peynirli, patatesli, pırasalı, yumurtalı ve otlu böreklerlerdir.

Ayrıca arabaşı denilen etli ve aynı zamanda acı çorba, sac kavurma, alacaaşı (mercimekli pilav) bunlardan bazılarıdır.Afyonkarahisar iline 50, Sandıklı ilçesine 14 km uzaklıktadır.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Köyün nüfusu:

2010    356
2007    362
2000    562
1997    442

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Kınık'da yetiştirilen bazı tarım ürünleri: Buğday, arpa, yulaf, yonca, nohut, mercimek gibi tahıların yanında son yıllarda sulama kanallarının yapılmasıyla şeker pancarı ve patates de köyün yetiştirdiği en önemli tarım ürünleri arasında yerlerini almışlardır.

Köyde 800-1000 arasında küçükbaş hayvan bulunurken 1000 kadar da büyükbaş hayvan vardır.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Yazlar kurak ve sıcak kışlar soğuk ve kar yağışlıdır.Ayrıca Kınık çevre köyler ve Sandıklı'nın geneli gibi çok göç vermiş ve de vermektedir. En çok göç verilen şehirler ise Denizli ve İstanbuldur[kaynak belirtilmeli]. Yurt dışındaki Kınıklı sayısı da oldukça fazladır.

 


 

 


 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.