Afyon Sandıklı Koçhisar Köyü

Afyon Sandıklı Koçhisar Köyü

Koçhisar köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Sandıklı ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Koçhisar, Afyonkarahisar ilinin Sandıklı ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adı antik çağlardan itibaren şimdiki Hüdai kaplıcaları da kapsayan bölge de dahil olmak üzere macıl (örenkaya) ile Karasandıklı'ya kadar uzanan bölgeye Bizans dönemine kadar tarihte şifalı su anlamına gelen Hierapolis denmektedir.

Penta polis (5 kutsal şehrin)'in din ;şifa ve başkentiydi.19.y.yılın başında tapınak kalıntıları mevcut olmasına karşın şu anda bulunmamaktadır.şifalı firikyanın önemli merkezlerindendi.Şehrin kitabesi bulunmuştur ama şuan hangi müzede olduğu bilinmemektedir.

Bizans döneminden itibaren karaman veya doğa tabir edilen koyun beslendiği ve damızlık koç yetiştirildiğinden dolayı ve büyük bir kale şehri olduğundan dolayı Koçhisar adını almıştır. Köyde antik çağlara, Roma ve bizans dönemine ait kalıntılar vardır.

Köyün tarihteki depremler ve doğal afetler sonunda oluşmuş ve zeminin 5 ila 8 m derinliğinde bulunan kale surları, kanalizasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkmıştır. Kale duvarlarını oluşturan taşların uzunluğu 2 ila 3 m, eni 1 m, yüksekliği de 1 m'dir. Bu taşlar muntazam şekilde yapı oluşturmaktadır. Sit alanı ilan edilmemesi için bu bilgiler saklanmıştır.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Köyü halkının gayrimüslimleri yine Hierapolis içerisinde bulunan derebeyliği olan Çorhisar'da yaşamışlardır. 1900 ve 1915'li yıllarda bölgeyi terk ederek Kudüs taraflarına gitmişlerdir. Bir kısmı da İzmir ve diğer illere dağılmışlardır. Köyün şu anki halkının örf, adet, gelenekleri klasik Türk-Oğuz boyu adetleriyle aynıdır.

Yemekleri; arap aşı, hamırsız, etli pilav, kelle-paça, işkembe, tandır, gölle (aşure), otlu bükme, mercimekli mantı v.b. dır.

Düğünler perşembe'den başlar pazar günü biter. Perşembe alış verişe çıkılır, kızın eksikleri alınır, ziyntleri alınır, cuma kızın eşyaları erkek evine getirilir ve eve döşenerek ev süslenir.

Cumartesi kız hamamına tüm köylüler gider, hamam parası erkek evi tarafından karşılanır, ayrıca hamamdan çıkılınca yemek verilir. Damat sağdıçları tarafından yıkanır ve damatlıkları giydirilir.

Pazar ise öğle namazına mütakip köy kahvehanelerinde yerli yabancı herkese yemek verilir. Yemek menüsü; tas kebabı, et sulu yayla çorbası, etli pirinç pilavı ve çam fıstıklı un helvasından oluşur.

Köyün camisi 1975'te yıkılmış ve yerine yenisi yapılmıştır. Tarihte ismi, kaplıcalardan dolayı Hierapolis olarak geçmektedir. Düzenleyen: A. Salih özçelikAfyonkarahisar iline 68, Sandıklı ilçesine 7, Hüdai kaplıcalarına 1 km uzaklıktadır.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Yıllara göre köy nüfus verileri:
2010    588
2007    843
2000    720
1997    600

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyümüz, patates ve pancar üretiminde Sandıklı ve Afyon çapında yer etmiştir. Ayrıca, soğan, haşhaş, buğday, arpa ve benzeri ürünler de köyümüzde yetiştirilmektedir.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi, kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

2007 yılında Bayındırlık ve DSİ tarafından Sandıklı ile köy arasında kalan ve köyümüzce Sıvalık olarak bilinen arazide hayır sever Hacı Naciye coşar tarafından tahsis edilen arsaya su deposu, trafo sistemi ve kuyu açılmıştır. Rakım olarak yüksek olan tepeden su enerjisiz olarak şebekeyi beslemektedir.

 


 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.