Afyon Sandıklı Ürküt Köyü

Afyon Sandıklı Ürküt Köyü

Ürküt köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Sandıklı ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Ürküt, Afyonkarahisar ilinin Sandıklı ilçesine bağlı bir köydür.1919-1923 Kurtuluş Savaşı yıllarında köy ve çevresi Yunan kuvvetleri tarafından işgal edilmek istenmiştir. Köy halkı işgale izin vermemek amacıyla ve Türk Ordusu bölgeye ulaşana dek Yunan askerine karşı mücadele etti.

Köy ve çevresinin başarıyla savunulması Yunan kuvvetlerini ürkütmüştür. İşgal yavaşlamıştır. Kurtuluştan sonra İsmet İnönü bölgede bir gezisi sırasında köy hakkında bilgi istemiştir. Köyün milli mücadelede Yunan askerine karşı başarıyla savunulması ve düşmanın korkutulması sebebiyle İsmet İnönü köy için "Ürküden" adını uygun görmüştür. Resmi olarak köy "Ürküt" adını almıştır.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Köyün gelenekleri arasında arefe günü katmer dağıtma, bayram günü namazdan sonra birlikte yemek yeme, düğünde kız evini ve oğlan evinin (damadın ve gelinin) arkadaşlarının hamama götürülmesi, ekmek yapıldığı zaman fırından dönerken sıcak pide veya börek dağıtma geleneği vardır.

Cenaze evine yemek götürme, yemeği birlikte yeme alışkanlığı vardır. Ortaklaşa yapılan işler arasında fırında ekmek yapma, çeşmede çamaşır yıkama, kış hazırlıklarında birbirine yardım etme geleneği vardır.Afyonkarahisar iline 51, Sandıklı ilçesine 13 km uzaklıktadır.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Köyün üç tarafında mera vardır. Bu meralarda, baharda hayvanlar otlatılır. Yazın buralara tahıl ürünleri getirilerek işlenir. Bu meralar aynı zamanda sosyal aktiviteye yardımcı olur.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Yıllara göre köy nüfus verileri:
2010    314
2000    402
1997    440

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır.

PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde bir bakkal ve 3 kahvehane bulunmaktadır.


 

 

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.