Afyon Sinanpaşa Güney Köyü

Afyon Sinanpaşa Güney Köyü

Güney köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Sinanpaşa ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Güney, Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesine bağlı bir beldedir. Belediye başkanı EROL KARABACAK' tır.Kasaba; Ankara - İzmir Devlet Karayolu üzerinde küçük bir tepenin güneyinde kurulmuş şirin bir kasabadır.

Kasabamız, ilk kurulduğu zamanlarda etrafı meşe ormanlarıyla kaplıymış. Fakat yanlış davranışlar sonucunda meşelik, kasabanın güneybatısında küçük bir bölge halinde kalmıştır.

Kasaba evlerinin yapısını genel olarak taş duvarlı, betonarme, tuğla ve ahşap yapılar teşkil etmektedir. Fakat son zamanlarda yapılan evlerin çoğunun temelinde taş beton, üst taraflarda da tuğla kullanılmaktadır.

Yapılan evlerde oda sayısı en az 2 tane olmak üzere genel olarak 4 oda şeklindedir. Köyün kuzeyden güneye uzunluğu 18 km, batıdan doğuya uzunluğu ortalama 9 km, yüzölçümü ise 143 km² kadardır.

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Kasabanın ekonomik hayatı genellikle tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Kasaba topraklarının %75'i tarıma elverişlidir ve bu toprakların %70'i ekilir, %30'u ise nadasa bırakılır.

Ekilmeyen toprakların bir kısmı şahsi, bir kısmı da kasabanın ortak malı olmak üzere koru ve otlak olarak kullanılmaktadır. Ayrıca kasabada en çok buğday olmak üzere,arpa, nohut, fasulye, mercimek, bezelye, ve patates yetiştirilmektedir.

Sanayi ürünü olarak pancar, haşhaş, ayçiçeği ekilir. Yetiştirilen bu ürünler toptan olarak TMO'ya satılır. Diğer yetişen ürünlerden arpa, buğday, mercimek, fasulye, bezelye ve patatesin ihtiyaçtan fazlası Sincanlı veya Afyon'a sevk edilerek satılır.

Yetiştirilen sebzeler ise kasaba halkının ihtiyaçlarını karşılayacak kadardır. Kasabada özellikle son 2 yıldan beri bezelye ekimi hız kazanmıştır. Bunun bir sonucu olarak; 2003 yılında kasabada 78 ton bezelye Afyon, Uşak ve İzmir gibi illere sevk edilerek tezgahları süslemiştir.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Köyün mahalleleri:
Aşağı Mah.
Yukarı Mah.
Orta mah.
Yeni Mah.

Beldenin Yıllara Göre Nüfusu
2010    2,004
2007    1,783
2000    2,655
1997    1,653
1990    2,184
1985    1,858

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Afyon-İzmir karayolu üzerinde şirin bir beldedir. Beldemizden her gün Afyon merkeze otobüs seferleri vardır. Afyon'a 42 km'dir. Ayrıca beldemizde her Çarşamba pazar kurulmaktadır.

Köyümüzde her yıl bezelye festivali kutlanmaktadır. Salı günleri Uşak merkeze otobüs seferleri vardı. Uşak merkeze 65 km dir.Kanalizasyon sistemi vardır, içme suyu şebekesi vardır. PTT, internet, sağlık ocağı vardır.

 


 

 

 

 

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.