Afyon Sinanpaşa Kayadibi Köyü

Afyon Sinanpaşa Kayadibi Köyü

Kayadibi köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Afyon ilinin Sinanpaşa ilçesinin bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Kayadibi, Afyonkarahisar ilinin Sinanpaşa ilçesine bağlı bir köydür.Köyün ilk ismi kanatlı köyüdür.konar göçer Yörüklerden yedi kişilik bir ailenin kayanın dibinden çıkan suyu görüp burayı yurt edinmek isteyince başlamıştır bu köyün tarihi.

Daha sonrasında sandıklının bazı köyulerinden tınastepeden ve kalecik ten göç almıştır köyün kayanın dibinde kurulması ile kayadibi köyü olarak değiştirilmiştir. büyük taarruzun başladığı yer köyün sınırları içersinde kalmaktadır.

Kurtuluş savaşı esnasında vatan savunması için gereken üstün vazifesini yerine getiren köylerden birisidir. kahraman türk ordusunun önünden kaçan yunan askerleri köyün azat denen mevkisinden köye giriş yapmışlardır.

Belirli bir zaman sonrasında aynı noktadan köyümüze askerimiz kahraman mehmetciğimiz köyümüze giriş yapmıştır.

Türk askerinin geldiğini gören köylü köy fırınlarında somun ekmekler yapıp sokak çeşmelerinin yalaklarını doldurmuş gecen askerlerimizin sularını içirmişler karınlarını doyurmuşlardır.Bugün hala kara harp okulunun her yıl geleneksel hale getirdiği savaş yolu yürüyüşü köy içinden geçmektedir. 

AFYON'UN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Mustafa kemal ATATÜRK köy sınırları içersinden gectiği için köyün bazı bölümleri sit alanı ilan edilmiştir. Tarihi türk hamamı 1940 yapımlı camisi koca çeşmesi köy çamaşırhanesi asırlık azat ağacı ve delik taşı köyün bazı tarihi yerlerindendir.

Köyde 1 ilköğretim okulu 1 kuran kursu,2 camii, 2 bakkal, 2 kıraathane(kışları açıktır), 1 kütüphane 1 aş evi 7 mahalle çeşmesi ve bol bol Fenerli bulunmaktadır. köyün yapısal durumu devamlı göç vermekte her yıl beş,altı düğün olmakta ,aileler mecburen göç etmek zorunda kalmaktadır.

Sit alanı olması sebebiyle bu duruma kesin çözüm bulunamadı.yetkililerin duyarsız davranması sebebidir.bu kaos hala devam ediyor.Köyün seçilen son muhtarı AHMET ARSLAN'dır.okuma yazma oranı%90'dir. konum ve gidişat gündeme göre değişmektedir.

Afyonkarahisar'ın merkezine 29 km uzaklıktadır.Sinanpaşa ilçesine 15 km uzaklıktadır.Batıda Tınaztepe, Kuzeyde gezler ve boyallı ile komşudur.Çoğunlukla dağlık bir araziye sahiptir.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Geceler yazın dahi serindir.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

 

Yıllara göre köy nüfus verileri:
2010    840
2008    915
2007    868
2000    932
1997    896

Köyün ekonomisi tarım,hayvancılık ve inşaat sektörüne dayalıdır.

VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

RESİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

AFYON İLİNDE DOĞAN ÜNLÜLER İÇİN TIKLAYINIZ

Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Sağlık ocağı vardır ama haftada bir hizmet vermektedir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup her yarım saate bir afyona araç kalkmaktadır köyde elektrik, sabit telefon ve internet vardır.

 


 

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.