Ağın Çakmakkaya Köyü

Ağın Çakmakkaya Köyü

Çakmakkaya Köyü haberleri, Ağın Çakmakkaya köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çakmakkaya köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Elazığ Köyleri Arasında yer alan Çakmakkaya köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde

Ağın Çakmakkaya  Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çakmakkaya  Köyü son dakika gelişmeleri, Çakmakkaya  Köyü ne özgü yemekler, Ağın Çakmakkaya  Köyü nün tarihi, Çakmakkaya  Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çakmakkaya  Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çakmakkaya  Köyü, Elazığ ilinin Ağın ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çakmakkaya Köyü Resimleri ve Çakmakkaya Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ağın Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ağın Elazığ Arası Kaç Km? Ağın Hava Durumu? Elazığ Köyleri ve Ağın Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Elazığlı iseniz Elazığ Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Elazığlı Ünlüler arasında Ağın Çakmakkaya  Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Ağın Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çakmakkaya , Elâzığ ilinin Ağın ilçesine bağlı bir köydür. Elazığ iline 85 km, Ağın ilçesine 18 km uzaklıktadır.

Eski Zazaca adı "Dolek" tir. Yıllarca Palu ilçesine bağlı olan Çakmakkaya köyü, Arıcak İlçesi ilçe olunca Arıcak'a , Alacakaya ilçesi ilçe olunca da Alacakaya'ya bağlanmıştır. Çakmakkaya köy olarak geniş bir alana sahiptir. Kuzeyinde Halkalı Köyü, Kayaönü'ne bağlı Homel mezrası, güneyinde Alacakaya ilçesi ile Altıoluk Köyü, batısında Sori Maden Ocakları ve Sularbaşı Köyü, doğusunda ise Gürçubuk Köyü ile komşudur. İki mahalleden oluşan Çakmakkaya Köyünün Yukarı Mahallesinde yaklaşık 100 hane, Aşağı Mahallesinde ise yaklaşık 140 hane mevcuttur. Köyün Kurum, Sayrek, Korkor adlı yazlık yaylaları mevcuttur. Bundan 20 - 30 yıl önce köylüler bu yaylalara göç eder, üç ay kadar kaldıktan sonra tekrar köye dönerlerdi. Fakat yaşanılan terör olaylarından nasibini alan Çakmakkaya Köyü halkı da artık yaylalara gitme işini bırakmıştır. Köye ait hayvanlar hala bu yaylalardan faydalanmaktadır. Yukarı Çakmakkaya Köyü Ak dağlarının eteğine 80 derece meyilli olarak kurulduğundan sık sık kış aylarında çığ ve sel felaketlerine de maruz kalmaktadır. Yetkililerin dağın eteğine yapmış oldukları sekiler nedeniyle kısmen bir düzelme olmuş ise de zamanla bu sekiler tekrar yıkılmıştır. Aşağı Çakmakkaya Köyü, Yukarı Çakmakkaya Köyüne nazaran daha düz bir alana kurulmuştur. "HIJLA' mahallesi Artukoğulları zamanında inşa edilmiş bir kışladır. Bu kışla zamanla Tıl Tepesinden heyelan nedeniyle kopmuş ve yaklaşık 100 metre aşağıya kaymıştır. Yine bu kışlanın yaklaşık 200 metre aşağısında IV. Murat zamanında yapılmış olan bir Han (Kervansaray) mevcuttur. Bu han İpek Yolu üzerindedir. Köy bundan yaklaşık bir buçuk asır önce Palu Beylerinden Karacimşit Beyin hükmü ve tasarrufu altındaydı.

Köyün kökeninin Oğuz Türkmen boylarından herhangi birine mensup olduğu yapılan araştırmalar sonucu kesinleşmiştir,fakat hangisi olduğu henüz belli olmamıştır.Köyde hem Harput,hem de Diyarbakır kültürü etkindir.Köyde egemen dil olan Zazaca dilini kullanılır. Köy yemekleri patila (gözleme), içliköfte, zerbet, şilliki, hasir, cigköfte, serun, aroşek, somi, kıllor önde gelenlerdir.Köy Zazaca dili ve Edebiyatı açısındanda önemli bir yere sahiptir.Zazaca sade bozulmamış haliyle konuşulduğu söylenmektedir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.