Ağın Çataklı Köyü

Ağın Çataklı Köyü

Çataklı Köyü haberleri, Ağın Çataklı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çataklı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Elazığ Köyleri Arasında yer alan Çataklı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Ağın Çataklı Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çataklı Köyü son dakika gelişmeleri, Çataklı Köyü ne özgü yemekler, Ağın Çataklı Köyü nün tarihi, Çataklı Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çataklı Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çataklı Köyü, Elazığ ilinin Ağın ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çataklı Köyü Resimleri ve Çataklı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ağın Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ağın Elazığ Arası Kaç Km? Ağın Hava Durumu? Elazığ Köyleri ve Ağın Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Elazığlı iseniz Elazığ Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Elazığlı Ünlüler arasında Ağın Çataklı Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Ağın Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çataklı, Elâzığ ilinin Ağın ilçesine bağlı bir köydür. Elazığ iline 85 km, Ağın ilçesine 18 km uzaklıktadır.

Köyün tarihi hititlere dayanmaktadır (m.ö 500.yy) dayandığı belirtilmektedir bölgedeki en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu kesindir. Eski adı "Hıngoni"dir. Daha sonra adı "Engene" olarak değiştirilmiştir. Yakın zamanda son olarak Çataklı adını almıştır. Köyün geçimi tarım ve hayvancılıktan sağlanır.

Köye 1,5 Km. mesafede Gregop adında bir mezrası vardır. Gregop mezrasının tarihinin M.Ö., yazının bulunmasına kadar gittiği kesin olarak bilinmektedir. Hatta çevresinde bulunan tarihi taş oymalara bakılacak olursa, tarihinin daha eskilere de gittiğini görmek mümkündür. Mezrada İbranice yazılar, taş oymalı figürler bulunmaktadır.

Evler genellikle toprak ve taş duvardan yapılmış olup son dönemlerde betonarme binalar da yapılmaktadır.

Çataklı Köyünde genel olarak yöresel Zaza dili konuşulmaktadır. Düğünlerde Diyarbakır yöresine ait oyunlar oynanmaktadır. Düğünleri 3 gün sürer. Düğünlerde çok takı takılır. Her yıl eylül ayı sonunda Bağbozumu şenlikleri düzenlenir. Üzümden çeşit çeşit ürünler elde edilerek kış aylarında tüketilir. Zengin yemek kültürüne sahip bu köyde, tırşik, dolma, içliköfte,sarma yemekleri ağırlıklıdır.Ayrıca bir gelenek haline gelmiş kavurmada sonbahar mevsiminde herkes tarafından yapılmaktadır.Köy halkı çok mısafırperverdir.

(ELAZIĞ) iline 90 Km., (ALACAKAYA) ilçesine 16 Km. uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisinde olmakla birlikte ılıman bir iklim hakimdir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Özellikle üzüm ve ürünleri büyük bir geçim kaynağı oluşturmaktadır. Her yıl bağbozumu yapılmaktadır. Köylülerin diğer kısmı da köy koruculuğu yapmaktadır.

Çataklı Köyü sakinleri genelde Maden İlçesi Bakır İşletmeleri ile Alacakaya İlçesi Krom İşletmeleri'nden emekli olanlar ile yaklaşık 75 korucudan oluşmaktadır. Emekli olan insanların gün geçtikçe azalması, köyde yaşayan insanların gün geçtikçe daha fazla geçim sıkıntısı yaşamasına neden olmaktadır.

Dağ köyü olması nedeniyle tarım ve hayvancılık yeterli düzeyde yapılamamaktadır. Buğday ve arpa, en önemli tarımsal üründür. Dağ köyü olması ve meşe ormanlarının bulunması nedeniyle küçük baş hayvan olarak keçi beslenmektedir. Hemen hemen her evde bir inek de mevcuttur. Otlak olmadığı için evlerde suni yemlerle beslenmektedir.

Meyvecilik olarak köyde bağcılık görülür. Fakat ticari anlamda bağ işiyle uğraşan olmadığı için kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde yapılmaktadır. Yaş üzümün yanında pestil, pekmez ve helva da elde edilen ürünler arasındadır.

Son zamanlarda köy yakınlarında kurulan Kralkızı Barajı nedeniyle köyde bir balıkçılık kooperatifi kurulmuş, pek çok aile de balıkçılık yaparak geçimini sağlamaktadır.

Köyün su kaynaklarının bol olması etrafının dağlarla çevrili olması tarım açısından avantaj ve dezavantaj yaratmaktadır. Tarımda ekili alanların azlığı ve köyün genişçe bir kısmının engebeli araziden oluşmasından dolayı üzüm bağcılığı,badem,ceviz ve değişik ürünler yetiştirilmektedir,bu ürünlerin kalitesi çok yüksek olmakla beraber tamamen köy halkının geçimini ve ihtiyaclarını sağlamaya yöneliktir.Ticari anlamda herhangi bir üretim yapılmamaktadır, hayvancılık ve maden işçiliğine dayalıdır.köyde ilköğretim okulu vardır. Köy odamız bulunmaktadır. köyde içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi yapımı bitmiştir. PTT şubesi vardır. Türk telekom santralı bulunmaktadır. Santral, dijital (ADSL, IP TV) internet hizmeti vermeye başlamıştır.Sağlık evi vardır ve Aile Hekimi haftanın bir günü muayene için köye gelmektedir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalttır köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.