Ağrı Diyadin Heybeliyurt Köyü

Ağrı Diyadin Heybeliyurt Köyü

Heybeliyurt köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı'nın Diyadin iline bağlı bu güzel köyüne nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

 

Heybeliyurt, Ağrı ilinin Diyadin ilçesine bağlı bir köydür. Köyün adının nereden geldiği rivayet odur ki Urartular döneminde adı Teperuk dokuz köyle Hudutaş ilk yerleşim yerlerindendir.Osmanlılardan bu yanada Cucan adıyla bilinmektedir.Her ne kadar adı Haybeliyurt olarak bilinse de halen Cucan olarak bilinir.Fakat geçmişi Selçuklulardan öncesine dayanır.Çeşitli rivayetlere göre,Urartuların bile burda yerleşim bölgesi kurduklarını ve çeşitli araştırmalarla belgelenmiştir.Halende urartulardan kaldığı sanılan kilise kalıntıları ve kale harabeleri.Önemli savunma duvar kalıntıları mevcut olup bugünkü teknolojiyle bile imkânsız büyük kütlelerden oluşan taşlar kulanılmıştır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ !

 

Köy ilk zamanlarında çevre köylere kadar geniş bir yelpazeye sahipti.Daha sonra parçalanarak şimdiki haline gelmiştir.Diyadin ilçesinin en sulak ve ağaçlık köyüdür.İlçede patetes yetiştiriciliğinin yapıldığı önde gelen köyüdür.100 haneden oluşan birde mezrası mevcuttur. Ağrı iline 60 km, Diyadin ilçesine 17 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır.Kanalizasyon şebekesi yoktur.PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur.Sağlık evi vardır kulanılmaya elverişli olmadığından kadrolu sağlık personeli ilçede kalmaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. 

Yıllara göre köy nüfus verileri,

2007    1293
2000    890
1997    342 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.