Ağrı Doğubeyazıt Gürbulak Köyü

Ağrı Doğubeyazıt Gürbulak Köyü

Gürbulak Köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Ağrı iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Gürbulak, Ağrı ilinin Doğubayazıt ilçesine bağlı bir köydür. Gürbulak sınır kapısı, Türkiye'yi İran'a bağlayan bir sınır kapısıdır. Köyün adının eski savaşlardan gürcilerden o zamanda gürçistanın rusyaya bağlı olduğundan rusya ile yapılan savaşta kazanıldığı için ismininde gürcilerden geldiği kimisine göre ise eski bi ermeni köyü olduğu söylenilmektedir.

 

Köyün Iran'a doğru olan yukarı kısmında bulunan mağaraların alt kısmında bulunan bazı Hac işaretlerı ve hıristiyanlara ait birçok mezarın ile köyde çok eskıden yaşayan hıristiyanların olduğunu kanıtlamaktadırlar. Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgler aslen seleqeli ve keledoş yemeğinin yöresel yemek olarak olduğu söylenilmektedir Ve ayrıca köy hudut köyü olması nedeniyle kaçakçılık ile anılmaktadır yörede aşiret ağalığına empati duyan ve ilk karşı gelen köylerdendir gençlik eskide daha çok ileri görüşlü iken şimdilerde beli kesimler gençleri kendi çıkarları doğrultusunda aşiretçiliğe yönlendiriyorlar, bunu tetikleyen başlıca sebep ise birbirine olan güvensizlikten kaynaklanmaktadır.

 

Köyün Başlıca geliri yolcu taşımacılığı ve gümrükte evrak takipçiliğidir bunun yanında eskiye nazaran cılızda olsa hayvancılık ve çiftçilikte yapmaktadırlar. Ağrı iline 129 km, Doğubayazıt ilçesine 34 km uzaklıktadır. Köyün doğu ve güneyınde Iran kuzeyinde Nahçivan ve Ermenistan batısında Doğubeyazıt vardır. Köy Hızla Ağaçlandırılmaktadır. Köyün iklimi, Kışın oldukça sert yazın ise oldukça sıcak geçmektedir. Köy ekonomisi Gürbulak sınır kapısından sağlanmaktadır.İthalat İhracat bunlara bağlı olarak iş takibi gümrük komisyonculuğu tarım ve hayvancılık ile sağlanmaktadır. Halk gümrük kapısını bir geçim kaynağı olarak gördüğü için çiftçilik , bahçecilik gibi faaliyetler yürütülmemektedir. Bu tür faaliyetler yukarıda anlatılan nedenlerden ötürü oldukça sınırlıdır.hepsi sınır ticareti yapmakta vede hayli zengindirler. Köy olarak devamlı etkinlikler düzenmektedir.

 

Köyde, 1 ilköğretim, 1 ortaokul ve 1 anaokulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi olup bütün imkânlar cok kısıtlı ulaşım problemi bulunmaktır. Köye ulaşımı sağlayan transit yol iyi durumda olup köyde elektrik vardır ama durmadan kesildiği için varla yok arasıdır. sabit telefon ve internet vardır. 
 

AĞRI'NIN KAÇ KÖYÜ VARDIR ?

AĞRI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

KÖY RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.