Ahırlı Akkise Köyü

Ahırlı Akkise Köyü

Akkise köyü haberleri, Ahırlı Akkise köyü güncel son dakika gelişmeleri, Akkise köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Konya köyleri arasında yer alan Akkise köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Ahırlı Akkise köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Akkise köyü son dakika gelişmeleri, Akkise köyüne özgü yemekler, Ahırlı Akkise köyünün tarihi, Akkise köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Akkise köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Akkise, Konya ilinin Ahırlı ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Akkise Köyü Resimleri ve Akkise köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ahırlı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ahırlı Konya Arası Kaç Km? Ahırlı Hava Durumu? Konya Köyleri ve Ahırlı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Konyalı iseniz Konya Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Konyalı Ünlüler arasında Ahırlı Akkise Köyünde doğan biri var mı? Ahırlı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Akkise, Konya ili Ahırlı ilçesine bağlı bir köydür. Belde belediye teşkilatı 6360 Sayılı Kanun uyarınca 2014 yılında kapatılmıştır.

Bizanslılar zamanından kalma Ak Kilise nedeniyle Akkilise olarak anıldığı ve halk dilinde bu kelime zamanla Akkise'ye dönüştüğü rivayet edilmektedir. Akkilise denilerek rivayet edilen kilise, kasabanın güneydoğusunda bulunan Kise Çalı adı verilen bir dağda bulunmaktadır. Bu bölgede köy halkı, zamanla tarihi kalıntılara rastlanmıştır. Şu an site alanı olduğu gerekçesiyle yasaklanan bölgede arama yapılmamaktadır. Ancak çobanlar, zamna zaman Bizans tarihinden kalma antika paralara rastlamaktadır.

Kuzeybatısında Mallı Kaya adındaki dağda birçok mağara bulunmaktadır. Bunun yanında bir kraliyet mezarı bulunduğu söylenmektedir. Batısında, tarihi bir kent olarak anılan Yaka köyü bulunmaktadır. Bu köy de tarihi bir önem taşımakla birlikte büyük hazinelerin bulunduğu rivayet edilir. Koruda Mehmet Dede Türbesi bulunmaktadır. Han Alanı, her yıl düzenlenen şenliklerle insanlara neşe kaynağı olmaya devam etmektedir.

Akkise Konya il merkezine 80 km ve Ahırlı ilçe merkezine 16 km uzaklıktadır. Nüfusu, 2011 yılı verilerine göre 2823 kişidir. 1956 tarihinde belde olmuştur. Taşeli yöresinin en eski Türk yerleşim birimidir. 1238 tarihli camisi buna kanıttır. Antik çağda Likaonya ülkesinde Gorgorômeis aşireti kalesi idi.

Nüfus genelde tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Suğla arazisi bölgenin en büyük tarım arazisidir. Şeker pancarı, buğday,arpa,nohut ve elma gibi ürünler üretimde başı çeker.

Her yıl mayıs ve haziran ayında geleneksel bahar şenlikleri yapılır. Büyük bir katılımın olduğu şenliklerde çeşitli görsel ve yöresel eğlenceler düzenlenir.

Akkise'de 2 adet İlköğretim okulu ve 1 adet Lise eğitime hizmet verilmektedir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.