Ahlat Yoğurtyemez Köyü

Ahlat Yoğurtyemez Köyü

Yoğurtyemez köyü haberleri, Ahlat Yoğurtyemez köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yoğurtyemez köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Bitlis köyleri arasında yer alan Yoğurtyemez köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Ahlat Yoğurtyemez köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yoğurtyemez köyü son dakika gelişmeleri, Yoğurtyemez köyüne özgü yemekler, Ahlat Yoğurtyemez köyünün tarihi, Yoğurtyemez köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yoğurtyemez köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yoğurtyemez, Bitlis ilinin Ahlat ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yoğurtyemez Köyü Resimleri ve Yoğurtyemez köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

 

Ahlat Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ahlat Bitlis Arası Kaç Km? Ahlat Hava Durumu? Bitlis Köyleri ve Ahlat Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Bitlisli iseniz Bitlis Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Bitlisli Ünlüler arasında Ahlat Yoğurtyemez Köyünde doğan biri var mı? Ahlat Doğumlu Ünlüler Kimler?

 Yoğurtyemez, Bitlis ilinin Ahlat ilçesine bağlı bir mahalledir.

Köy halkı, Degufların (Adiğe-Şapsığ kabilesi) göçmesi ile birlikte Kürtlerden oluşmaktadır.

Deguflar, Osmanlı'ya geldiklerinde(1863-1864) ilk olarak bugünkü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine yerleştirilirler. Ama zamanla Göksun'u beğenmeyen Deguflar Osmanlı'dan yeni bir yer talebinde bulunurlar. Devlet mevcut şartlar sonucunda Adıyaman ve Bitlis'te araziler gösterir. Bir Deguf keşif grubu gidip Adıyaman'a ve Bitlis'e bakar. Adıyaman'ı beğenmeyen Deguflar, Bitlis Yoğurtyemez'in arazisini Kafkasya'ya benzetirler. Ve orayı beğenirler. Neticesinde 1865 yılında Deguflar Göksun'dan Yoğurtyemez'e yerleşirler.

Anlatılanlara göre köyü Deguf Beyi Bırcej ya da onun oğlu Kırej kurmuştur. Köyün beyinin konağının üstünde eski rakamlarla 1878 yazmaktadır. Köydeki eski Çerkes evlerinin hepsi Ahlat taşından yapılmıştır. Köyde Çerkes beyinin soyu ağa olup zenginleşmiştir. Ağa ailenin soyadı Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla "Alkoçak" olmuştur. Köyün kurucusu ve ağalarının köyde yaşamış 5 erkek soyu sırayla şöyledir: Deguf Bırcej > Deguf Kırej > Hacı Hasan > Süleyman Ağa > Şahabettin Ağa.

Köyün adıyla ilgili şu rivayet anlatılmaktadır: Köyü kurucusu Deguf beyi Bırcej ya da onun oğlu Kırej'dir. Köye isim verme husunda biraz komik bir hadise köyün kurucu ailesi tarafından anlatıla gelir. Köy kurulur. İsim verilecektir. Degufların Çerkesya'daki meslekleri yoğurt satıcılığı, yoğurt ticareti idi. Ayrıca da çok savaşçı bir Şapsığ sülalesi idi. Yetkililer, yeterli düzey Çerkesçe (Adiğabze) bilmediklerinden olsa gerek köyün ileri gelenlerini pek iyi anlayamamışlardır. Köyün ismi konusunda savaşçılıkla ilgili bir isim verilmesi Osmanlı devleti için tehditkar bir tutum olacağı yetkililerce köyün ileri gelenlerine anlatılır. Sonra "Deguflar ne sever, Kafkasya'daki meslekleri nedir bunların?" diye yetkililerce sorulur. Oradaki Deguflar Mesleklerinin Kafkasya'da yoğurtçuluk olduğunu ve kendilerininde yoğurdu çok sevdiklerini söylerler. Lakin bir tercüme hatasından durum yetkililerce şöyle anlaşılır: "Bunların Kafkasya'daki meslekleri yoğurtçulukmuş sanırım. O yüzdende yoğurdu pek sevmezlermiş." Neticede böyle bir yanlış anlaşılma üzerine köyün ismi de "Bunlar yoğurdu sevmiyorlarsa, yoğurtta yemezler." mantığıyla Yoğurtyemez olarak geçmiş. Ayrıca köyde halen bir Deguf şehitliği bulunmaktadır. Köyün son ağası da Çerkes Şahabettin namıyla anılan Şahabettin Alkoçak'tır. Mezarı İskenderun/Hatay'dadır.Bitlis iline 91 km, Ahlat ilçesine 18 km uzaklıktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum