Akdağmadeni Bozhüyük Köyü

Akdağmadeni Bozhüyük Köyü

Bozhüyük köyü haberleri, köyün güncel son dakika gelişmeleri, Bozhüyük köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Yozgat köyleri arasında yer alan Bozhüyük köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Akdağmadeni Bozhüyük köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Bozhüyük köyü son dakika gelişmeleri, Bozhüyük köyüne özgü yemekler, Akdağmadeni Bozhüyük köyünün tarihi, Bozhüyük köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Bozhüyük köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Dulkadiroğlu Beyliği Türkmenlerinden Evci aşireti 1705 Yılına kadar Maraş’ta yaşamıştır. Evci aşireti 1705 yılında göç ederek Tarsus’la Mersin arasındaki Evci köyüne yerleşmiştir. Evci Aşireti Tarsus’la Mersin arasındaki Evci köyünde 60 sene ikamet etmiştir. Evci aşireti her yaz Akdağmadeni’nin Halhacı Köyündeki yaylaya çıkarmış. 1765 yılında Halhacı Köyünde yaylada iken Yozgatlı Çapanoğlu bu aşirete kendi mahiyetinde, Kanak Çukurunda köy kurmalarını emretmiştir. Fakat yerleşik köy hayatını istemeyen bu aşiret, Tarsus'taki Evci köyüne geri dönmüştür.

Bu durumu öğrenen Çapanoğlu, Evci Aşiretine elçiler gönderir . Evci aşiretinin ileri gelenleri yerleşik hayat geçmeyi istemediklerini elçilere bildirirler. Geri dönmeyi kabul etmeyen Evci aşiretini cezalandırmak için Çapanoğlu bu bölgeye asker gönderir. Çapanoğlunun askerleri Evci aşireti ile Gülek Boğazında çatışır. Çatışma sonucunda 800 hanelik Evci aşiretinden 50 - 60 hane kalır. Evci Aşiretinden geride kalanlar Akdağmadeni Halhacı köyüne getirilerek yerleşik düzene geçirilirler. 60 sene Halhacı Köyünde oturduktan sonra 1824 yılında Has-bek Emiri ile aralarında anlaşmazlık çıkınca Maden Emiri’nin yanına sığınırlar. Maden Emiri’nin sözü üzerine, Evci köyüne, Hüyüklüalana, Şarkışla’nın Alaman-Kale arasındaki Evci deresine, hatta bir kısmı da Böğrü İğdelik Köyü civarına yerleşirler. Buralarda bir yıl kaldıktan sonra bir kısmı Çayıralan Evcilerine giderek oraya yerleşmişlerdir. Bir kısım da Bozhüyük'e yerleşmişlerdir. Köy adını yanındaki höyükten adını almıştır.

Yozgat iline 125 km, Akdağmadeni ilçesine 20 km uzaklıktadır.

Bozhüyük, Yozgat ilinin Akdağmadeni ilçesine bağlı bir köyüdür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Bozhüyük Köyü Resimleri ve Bozhüyük köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Akdağmadeni Haberleri ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Yozgat yöresine özgü haber kanalı var mı? Akdağmadeni Yozgat Arası Kaç Km? Akdağmadeni Hava Durumu? Yozgat Köyleri ve Akdağmadeni Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir. 

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Yozgatlı iseniz Yozgat Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Yozgatlı Ünlüler arasında Akdağmadeni Bozhüyük Köyünde doğan biri var mı? Akdağmadeni Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.