Aksaray Baymış Köyü

Aksaray Baymış Köyü

Baymış Köyü Haberleri, Baymış Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Baymış Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Aksaray Köyleri Arasında Yer Alan Baymış Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Baymış köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Baymış köyü son dakika gelişmeleri, Baymış köyüne özgü yemekler,  Baymış köyünün tarihi, Baymış köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Baymış köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Baymış , Aksaray iline bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün Baymış yakınlarından geçiyorsanız Baymış Köyü Resimleri ve Baymış köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Aksaray Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı?  Aksaray Arası Kaç Km?  Hava Durumu? Aksaray Köyleri ve  Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Aksaraylı iseniz Aksaray Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Aksaraylı Ünlüler arasında  Baymış Köyünde doğan biri var mı?  Doğumlu Ünlüler Kimler?

Baymış , Aksaray iline bağlı bir köydür.

Baymış Köyü ismini zamanında Yozgat ilinin Baymış Yaylası'ndan yola çıkmış, orada sığır çobanlığı yapmış bir ailenin kurduğu Aksaray ilinin bir köyüdür. Yola çıkma sebebi olarak Baymış Köyü sakinlerinden Sarı Hoca isimli Çapan arıbaş kız kaçırma olduğunu aktarmıştır. Fakat bu olay sonrası yaylayı terkedince Gaziantep iline yerleşmiştir. Orada da Baymış ismiyle anılan bir yer mevcut olduğu tahmin edilmektedir. Burada da bir süre yanına aldığı hayvanları ticaretle artırıp, yerleşmeye başladıktan sonra, hayvanlarına bakması için yanında getirdiği çobanın kız kaçırıp Ankara yolu üzerinde bir yere, bugünkü Baymış Köyü mevkiine yerleşmiştir. Çoban aslında Baymış Köyü'nün ilkidir. Burada da sülale bir süre içinde genişleyip büyüyünce hayvanların sayısı da artınca kardeşler arasında meydana gelen çekişme sonucu, birisi dağın ardına geçerek köyü ayırmıştır. Bundan sonra köyün adı gerçek anlamda Baymış olarak anılmaya başlamıştır.

Köyde belli başlı sülaleler olsa da, çevre köylerle ve illerle iletişimi çok aktif olan Baymış, sık sık dışarıdan evlenmeler ve yer değiştirmelerle günümüze kadar uzun ve hareketli bir yol izlemiştir.

Baymış Köyü köyden kente çok fazla göç vermiş ve devlet kademelerine çok fazla kalifiye insan yetiştirmiş, modern kültüre yakın bir çizgi izleyen yapıdadır. Köyde birden fazla kültür yer almış, gelişimine bu yönde hız kazanmış ve kendisi daha sonra bu nedenle nüfus açısından zayıflamıştır. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında çevre köylerden modern bir yaşam ve tarım tarzı seçen köy, ilerleyen yıllarda diğer köylere göre ivmesini azaltmıştır. Fakat ılımlı yapısını devam ettirmektedir.

Köy günümüzde Aksaray'dan Ankara yönüne gidilirken 20 km sonra sağda Köy hizmetleri Baymış Şantiyesi ile aynı yerdedir. Köyün birisi Ekecik köprüsü yanında ve diğeri yolun ilerisinde bu kez şantiyeye giden iki tane girişi mevcuttur.

Baymış köyü yöresine ait TRT repertuarına alınmış türküler bulunmaktadır. Bunlar Beyaz Fesli Esmer ve Yaylalar İçinde Erzurum Yayla adlı türkülerdir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.