Aksaray Dikmen Köyü

Aksaray Dikmen Köyü

Dikmen Köyü Aksaray'ın en eski köylerinden olup eski adı Tokarız olan Hasan Dağı'nın eteklerine kurulmuş, şuan hala köylü halkın yaşadığı geçmiş dönemlerde susuz köy olarak tanınmış Aksaray'ın en yüksekte buluna köyüdür.

Tokarız ismi uzun zaman önce köyün ileri gelenleri köyün fakirlerine yardım etmek istemişlerdir. Bu hayırseverliği fakir olduğu halde kabul etmeyen Arız isminde bir köylünün ''Tok Arız'' olarak anılması ile köyün adı Tokarız olarak kalmıştır. Köyün temel geçim kaynağı arıcılık,tarım,avcılık,hayvancılıktır. 

Tarımda; Mercimek,buğday,karpuz,alıç(Bir tür yemiş) yetiştirilir.Arıcılık konusunda Aksaray ve çevresinde tanınmıştır. Avcılıkta ise keklik,tilki daha ön plandadır.Köy tarihi eser bakımından da Aksaray'ın ve bölgenin en zengin tarihine sahiptir ama geçmiş yıllarda bu tarihi eserlerin çoğu bilinçsiz defineciler tarafından tahrip edilmiş ve yağmalanmıştır. Dikmen Köyü 'nde bulunan evlerin çoğu kesin olmamakla birlikte Rum ya da Bulgarlara aittir.Geçmiş dönemler de susuz köy olarak tanınması köyün dağın çok sarp bir yerine kurulması ve bu yüzden suyun belli bir yerde toplanmayıp akışa geçmesi.


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum