Alaca Küçük Dona Köyü

Alaca Küçük Dona Köyü

Küçük Dona haberleri, Küçük Dona köyü güncel son dakika gelişmeleri, köy ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Çorum köyleri arasında yer alan Küçük Dona köyünde vefat edenler ve köyün eski adı haberimizde.

Küçük Dona köyü hangi il ve ilçeye bağlı, Alaca Küçük Dona köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Küçük Donaköyü son dakika gelişmeleri, köye ait haberler, köye özgü yemekler, köyün tarihi, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Küçük Dona, Çorum ilinin Alaca ilçesine bağlı bir köydür.Küçük Dona köyü, eski bir yerleşim merkezidir. Yerleşim tarihi bilindiği kadarıyla Cilalı Taş Devri'ne dayanmaktadır. Beraberinde Zindan ve Pazargediği mevkiinde bulunan tarihî eserler M.Ö.'de Galatların burada yerleşkesi olduğunu kanıtlamaktadır. Ne yazık ki bazı tarihî eser yağmacıları, çoğu tarihî eseri tahrip etmişlerdir. Köyün güneybatısında bulunan Zindan mevkindeki mağaralar, köyün M.Ö.'sindeki tarihine ışık tutmaktadır. Köyün bir tarihî kısmı da Yazılar Höyük bölgesidir. Burada bulunan birçok eser ise Hitit dönemini yansıtmaktadır. Yine köyün kuzeybatısında bulunan Kapaklı mevkii de, burada belirli Galat yerleşkelerinin olduğuna işaret eder. Köy şu anki yerine 16. yüzyıllarda oturmuştur. 17. yüzyıl başlarında, Malatya, Erzurum, Livane, Adana ve Tokat'tan aldığı göçlerle şu anki halini almıştır. Gedik oğullar, Dep oğulları, Topalkara oğulları, Verdi oğulları, Aldı oğulları, ilk yerleşen ailelerdir. Bunları müteakiben 93 Harbi ile buraya göç eden Kapusuz oğulları, Köşkerler, Dana başlar, Kurt ömerler ve Demirciler'dir. Köy, 20. yüzyıl başlarına kadar Osmanlı'nın bir müdürlüğü idi. 1879 Osmanlı arşivlerine göre, kayıtlarda müdür Hüseyin bey'e ulaşılmıştır.

Müdürlüğün kuruluş amaçları sırası ile
Kendisine bağlı bulunan köylerin denetimi
Bünyesinde bulunan kişi yerleşke ve genel bilgilerinden devleti haberdar etmek
Adli askeri ve ekonomik faaliyetlerde bağlı olduğu bölgeyi haberdar etmek
Asker sevkiyatında birdiğer noktaya kadar sevk halindeki birliklerin barınma gıda konaklama ihtiyaçlarını karşılamak
Balkan 93 Harbi, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs Harekâtı ve en son olarak PKK ile mücadelede çok sayıda şehit vermiş bir yerleşkedir. Bilinen tarih olarak, köyde mollalar, eğtim araştırma kültür ve öğretim faaliyetlerine en son belletmen Molla Mustafa'nın vefatına kadar devam etmiştir (1952). Köyün belletmenlerinden Molla Ahmet(1), Molla Ali(3), Molla Hasan(2), Molla Hüseyin(1), Molla Mustafa(1); beraberlerinde fıkıh, hadis, tefsir, tercüme vb. bilgilerin yanı sıra pek çok Kuran hafızı da yetiştirmişlerdir. Bu eğitimler genellikle köy odalarında veya şu anki köy kahvesinin olduğu yerde bulunan yatılı ve günlük ortalama 40-45 talebenin eğitim aldığı dersliklerde yapılırdı.Çorum iline 73 Km, Alaca ilçesine 33 km. uzaklıktadır.

Küçük Dona, Çorum ilinin Alaca ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Küçük DonaResimleri ve Küçük Donavideoları sizin de ilginizi çekebilir.

Alaca Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Alaca Çorum Arası Kaç Km? Alaca Hava Durumu? Çorum Köyleri ve Alaca Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Çorumlu iseniz Çorum Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Çorumlu Ünlüler arasında Alaca Küçük Donadoğan biri var mı? Alaca Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.