Amasya Beldağı Köyü

Amasya Beldağı Köyü

Beldağı, Amasya ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Köyde Batumdan 1876 yıllarında göç eden Gürcü kökenli vatandaşlar ikamet etmektedir.Köyde halk arasında gürcüce konuşulmaktadır.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Köyün kültürü gürcü kökenli olmasına rağmen köy halkı türk örf ve adetlerine sıkı sıkıya bağlı türk islam sentezinin yılmaz savunucularıdırlar vatanına ve mensubu bulundukları yüce türk milletine gönülden bağlıdırlar vatnın bölünmez bütünlüğü ve hukuk devltinin ölümüne bağlı insanlarıdırlar yemeklerine gelince tabiki kendi alt kültürü olan gürcü yemklerinide yapıyorlar mesela kara lahanadan yaptıkları pıkali taze fasulyeden yaptıkları malahto mısır ekmeği çadi gibi yinesiyah barbunyadan yaptıkları ğomilobyo gibi değişik damak zevkleri olması yanıda türk mutfağının hepsini bilirler. Fatih Mehmet Kahraman
Amasya merkezine 51 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2015 - Ahmet Kahraman
2012 - Hasan Yılmaz
2004 - Ömer Cesur
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. [[Sağlık ocağı mevcut Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.