Amasya Boğaköy

Amasya Boğaköy

Boğaköy, Amasya ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Rivayete göre Sultan Bayezit Amasya da valilik yaptığı dönemde dünyaya gelen şehzade Selim (Yavuz Sultan Selim) için uygun bir akika kurbanı aramıştır.

Fakat Amasya Sarayı'na dahil olan sürüde uygun bir hayvan bulamamıştır. Yörede konar göçer bir yörük Türkmen aşiretinin sürüsünde güçlü bir boğa olduğu araştırmalar sonunda vali Bayezit'e bildirilir. Aşiretin beyinden boğayı ona satmasını ister. Fakat bey bunu reddeder ve boğanın, aşiretin Şehzade Selim´e bir armağanı olduğunu dile getirip boğayı valinin askerleri ile Amasya Sarayı'na yollar. Vali Bayezit bu cömertlik karşılığında o güne dek yörük olan aşirete bugünkü Boğaköy topraklarını hediye eder.
Bu köyün bir de Kaşka adında bir mezrası vardır.
KöyKkaradeniz ve karasal iklimin etkisi altındadır.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Özellikle buğday, arpa, şeker pancarı ve soğan üretiminde ön sıralarda gelir.Köyde dört veya beş hanede koyun sürüsü vardır.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Sağlık ocağı ve doktoru vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.