Amasya Göynücek Çulpara Köyü

Amasya Göynücek Çulpara Köyü

Çulpara Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Çulpara, Amasya'nın Göynücek ilçesine bağlı bir köydür. Aşagı ve Yukarı Çulpara olarak ikiye ayrılmıştır. 18 yy da Dersim bölgesinden gelen insanların kurduğu Türkmen Alevi kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Çulpara, Anadolu Alevi geleneğine bağlı bir köydür. Cem, Hızır ve Oniki İmam oruçları, düğün törenleri ve sosyal ilişkiler Alevi gelenekleri doğrultusundadır. Ali, Hacı Bektaş Veli tüm Alevi köylerinde olduğu gibi Çulpara'da da en çok saygı gören kişiliklerdir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyde, devletin yaptığı bir Cami vardır. Aynı zamanda köylünün yaptığı bir de Cemevi vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.