Amasya Gümüşhacıköy Akpınar Köyü

Amasya Gümüşhacıköy Akpınar Köyü

Akpınar Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Akpınar Köyü, Amasya ili Gümüşhacıköy ilçesine bağlıdır. Amasya ilinin Çorum ili ile sınırında yer almaktadır. 1800'lü yılların son çeyreğinde kurulduğu tahmin edilmektedir. Rivayete göre köyde akmayan pınara " ak pınar" diye seslenilmesi ile ve bunun ağızdan ağza dolaşarak Akpınar adını aldığına inanılmaktadır. Birinci dünya savaşından sonra Sivas ili Hafik ilçesi Hubyar köyü ve çevresinden yoğun göç almıştır. Başlıca geçim geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Buğday, tütün, arpa ve haşhaş başlıca tarım ürünleridir. 

Köy 1980 li yıllardan itibaren sürekli olarak İstanbul'a göç vermiştir. Şuan Akpınar Köyünün nüfusu 20 civarındadır. İstanbul'da 400 civarında Akpınarlı yaşamaktadır ve Gaziosmanpaşa da kurulu "Amasya ili Gümüşhacıköyü Akpınar Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği" altında birleşmişlerdir. Temel ailesi Köyde yaşayan ailelerden birisidir. Köyün önemli noktaları, Temel Tekke, Düz Tekke ve diğer mezraa ve arazileri olarak gösterile bilir. 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Tarihsel bilgi ve dokümanlara göre Köy halkı Türk-Alevi topluluklarından oluşmaktadır. 1800'lü yılların sonlarına doğru kurulduğu tahmin edilmekle birlikte köy çevresinde daha önceki zamanlarda gayrimüslim nüfusun yaşadığı rivayetleri vardır.

Akpınar Köyü, 1530 tarihli Çorumlu livasında "AKPINAR KARYESİ" olarak tarihte yerini almıştır. Kaynak: T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Yayın No: 36 Defte-i Hakani Dizisi: 3 Ankara 1997: 223

Doğal olarak bu köy hemen 1530'da kurulmadı. Bir karyenin yani köyün mezraalık dönemlerini de göz önünde bulundurduğumuzda Akpınar Köyünün en azından 500 yıldan fazla tarihi olduğu ortaya çıkar.

Köy halkının tamamı Anadolu Alevisidir. Kültürlerine sahip çıkan halk geleneklerini devam ettirmekte ve yaşatmaktadır.

Amasya iline 99 km, Gümüşhacıköy ilçesine 29 km uzaklıktadır. Ayrıca köy Çorum ili merkez köylerinden Karahisar, Düvenci ve Araphacı köyleri ile sınırdır. Geniş bir arazi yapısı olmakla birlikte sulu tarıma el verişli değildir. Orman bakımından köy son dere zengindir, çam, gürgen, Pelit, akçaağaç ve karaağaç bolca bulunmaktadır.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Köyün yolu asfalt değil mıcırlı stabilize denilebilecek türde kışın ve hatta çok yoğun yağmurların olduğu dönemlerde geçit veremeyecek derecede bakımsız ve dardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.