Amasya Gümüşhacıköy Ovabaşı Köyü

Amasya Gümüşhacıköy Ovabaşı Köyü

Ovabaşı Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Ovabaşı, Amasya ilinin Gümüşhacıköy ilçesine bağlı bir köydür. Köyün eski adı ISBARI dır. Amasya iline 87 km, Gümüşhacıköy ilçesine 17 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Köyde asker uğurlama, karşılama, hacca gidenleri uğurlama ve karşılama özel merasimle yapılır. Düğünlere köylüyü davet için düğünden önce, leblebi ve şeker dağıtılır. Düğün evine Türk bayrağı asılır. Düğün gecesinde kız evinde kına, erkek evinde sinsin ve deve oyunu oynanır. KÖy meydanında damat giydirilir. Damada altın ve para yine köy meydanında sesli olarak ilan edilerek takılır. Gelin alındıktan sonra düğün bitiminde gençler arasında yapılan koşu müsabakasına tavuk yarışı denilir. Yarışta birinci gelene tavuk veya para ödülü verilir. "Haşhaşlı sacüstü" denilen saç üzerinde özel pişirilen ekmeği, buğdaydan yapılan keşkek yemeği meşhurdur. Ayrıca Kuşburnu ezmesi köye has bir marmelattır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım ürünleri olarak genelde, arpa, buğday, ayçiçeği, şekerpancarı, üretilmektedir. Arazi Çitli Bağlıca Köyündeki su göletinden sulanmaktadır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
1
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.