Amasya Gümüşhacıköy Sallar Köyü

Amasya Gümüşhacıköy Sallar Köyü

Sallar Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Sallar, Amasya ilinin Gümüşhacıköy ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 78 km, Gümüşhacıköy ilçesine 8 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Etimolojik olarak sallar isminin kökeninin salur boyundan olduğuna dair rivayet varsa da aklan en yakın anlamı farsça bir isim olup sallar'dan gelme olup padişaha ait demektir.

X. yüzyıldan sonra Anadolu'ya gelen Türkmen aşiretlerinden Ulu-Yörükler Amasya yöresine yerleşmişlerdir. Bu aşiretlerin Tokat ve Sivas'a kadar dağıldikları bazı oymaklarının ise Kırşehir ve Ankara'ya yerleştikleri sanılmaktadır.

Yöremize yerleşen Ulu-Yörükler Yüzde-pare, orta pare diye kümelere ayrılmışlar ve çiftçilikle uğraşmışlardır. Ulu Yörükleri oluşturan bölükler; Ağca- Koyunlu, Akkuzulu, Ak-Satur, Ali-Beğlu, Ballu, Çapanlu, Çepni, Çungar, Çavurcı, Ustacalu, İnallu, Karakeçeli, Kuzu-Göllü, Dodurga, İkizlu, Tatlu, İl-Beğlu, Geranpa, Gökçelu, Kırıklu, Kara-Fakihlu, Kulaoğuzlu, Turgutlu, Şerefeddunlu ve Özlü. Bunlardan İl-Beğlu aşireti Merzifon'a yerleşmiştir.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Amasya'ya Kayı Boyu, Bayat Boyu, Yazır Boyu, Afşar Boyu, Kızık Boyu, Bey-Dili Boyu, Karkın Boyu, Bayındır Boyu, Peçenek Boyu, Çavuldur Boyu, Çepni Boyu, Salur Boyu, Eymür Boyu, ala-Puntlu Boyu, Yüreğir Boyu, Yıva Boyu ve Kınık Boylarına ait yörükler yerleşmiştir.

Tarihe bakıldığında birçok köy ismini o yörede yerleşen boy, oymak veya aşiret adlarından almaktadır. Yapılan değerlendirmeler sonucu Gümüşhacıköy'ümüzün köy adları incelecek olursa Eymür Boyu; Eymir ve İmirler köyünün ismine, Çepni Boyu; Çetmi köyünün ismine, Kızık Boyu; Kızık köyünün ismine, Yazır Boyu; Yazıyeri köyünün ismine, Peçenek (Becenek) Boyu; Becenler Kışlası ismine, Salur boyu; Sallar köyünün ismine, Göçeri Aşireti; Göçeri köyünün ismine Kuzu-Göllü aşireti; Göl köyünün ismine, Kara-Keçülü aşireti Keçi köyü ismine uyum göstermektedir. Balkan savaşları ve I. Dünya savaşı sonrasında Gümüshaciköy nüfusunda önemli ölçüde azalma olmuştur. Bu savaşlarca binlerce kayıp verilmiştir. Anadoluda Sevr Anlaşmasından sonra İngilizler Merzifon ve çevresini işgal etmişlerdir. İşgal kuvvetleri Gümüşhacıköy'e kadar gelmiş, Hükümet konağına bayraklarını çekmeye çalışmış ancak kadın çocuk ve sakat gazilerin yoğun direnimi sayesinde taşlar ve sopalarla düşmanı ilçemizden atmışlardır. Gümüşhacıköy'e düşmanlar bayraklabence çok da iyi olmuş.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.