Amasya Gümüşhacıköy Saraycık Köyü

Amasya Gümüşhacıköy Saraycık Köyü

Saraycık Köyü köyü hangi ilimizdedir, köyde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Amasya iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir, köyde doğal yaşam nasıldır?

Saraycık, Amasya ilinin Gümüşhacıköy ilçesine bağlı bir köydür. Amasya iline 87 km, Gümüşhacıköy ilçesine 17 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Oğuz Türklerinin bu bölgeye yerleşmeleri sonucunda kurulmuş olan birkaç yerleşim yeri vardır. Bu yerleşim yerlerinin ilki ve en büyükleri şimdiki Saraycık adıyla bilinen yerdir. Eski adı ile ilgili birtakım söylentiler olmasına rağmen kesin bir bilgi mevcut değildir.Köy merkezinde tarihi bir kilise bulunmaktadır(1903 yılında camii ye dönüştürülmüştür)

Köy müzisyenleri ile ünlüdür..Burç Fm de 13 yıl bizim türkülerimiz programını sunan Volkan Yılmaz bu köylüdür...haşhaşlı çöreği vazgeçilmez lezzette, misafirperverliği sınıf atlamış , eğitim seviyesi bir hayli yüksek bu şirin köy demokrat insanların ailelerinin halen yaşadığı ilçe köylerinin en nadidelerindendir...İstanbul' da saköder adında dernekleri bulunmaktadır...

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi 1978'den beri hem kanalizasyon şebekesi vardır.

amasya-gumushacikoy-saraycik-koyu-2.jpg

PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Kabaoğuz köylerinin nahiseyi olan Saraycık tarihi ve konumu itabariyle güneyinden Çorum ve kuzeyinden Samsun ile bağlantının yapıldığı köprü görevini elinde bulundurmaktadır. Yüzölçüm olarakta Gümüşhacıköyün en büyük köylerinden biri durumundadır. 2007 Temmuz ayında yine Saraycık sınırları içerisinde GSM baz istasyonu faaliyete girmiş olup tüm Kabaoğuz köylerine hizmet vermektedir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
1
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.